Kaupunkipyörät ovat osa joukkoliikennettä

Keskisuomalainen uutisoi 21.8. Jyväskylän tulevien kaupunkipyörien hinnasta. Uutisessa ei nostettu esiin kaupunkipyörien hyötyjä kaupunkilaisille.

Kaupunkipyöriä on ajateltava osana joukkoliikennettä, ei kaupungin ostamana kulkineena kuntalaiselle. Kaupunkipyörät vahvistavat Jyväskylän joukkoliikennettä, lisäävät lihasvoimin liikkumista ja vähentävät päästöjä.

Pyöristä ei valitettavasti ole hyötyä Korpilahdella tai Tikkakoskella, mutta pyörien onkin tarkoitus jouhevoittaa liikkumista kantakaupungissa ja lisätä kuihtuneen keskusta-alueen houkuttelevuutta.

 

Pyörät helpottavat myös turistien tutustumista kaupunkiin ja madaltavat kynnystä liikkua laajemmalla alueella Jyväskylässä.

Kaupungin täytyy polkupyörien hankkimisen lisäksi varautua investoimaan rahaa ydinkeskustan pyöräväyliin ja pyöräilyopasteisiin, jotta pyöräily sujuu jouhevasti ja turvallisesti.

Keskustan tämänhetkinen väylien tilanne on työmaiden ja muutosten takia lähinnä surullinen.

Uutisessa nostettiin tärkeimmäksi kärjeksi investoinnin hinta, 1,2 miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi: Helsingin alkuinvestointi kaupunkipyöriin oli 13 miljoonaa euroa. Jutussa ei otettu huomioon pyörien kaupungille tuottamaa tuloa, sillä käyttöhinnat eivät ole vielä selvillä.

 

Helsingin kaupungin liikennelaitoksen teettämän selvityksen mukaan kaupunkipyörät tuottavat jokaista investoitua euroa kohti 3,7 euron hyödyt yhteiskunnalle ajansäästönä ja terveyshyötyinä.

Mikä tahansa investointi saadaan vaikuttamaan oudolta, jos esille nostetaan vain hinta.

Jyväskylän vuoden 2019 talousarviossa paikallisliikenteen kustannukset ovat 19,5 miljoonaa euroa, johon neljän vuoden investointi kaupunkipyöriin on hyvä suhteuttaa.

Jatkossa kaupunkipyöräasiat on siirrettävä joukkoliikennejaostolle, jotta kulkuvälineen vaihtaminen linkistä pyörään saadaan sujuvaksi.

Pyörät eivät ole ilmaisia kaupungille eivätkä kuntalaisille, mutta ne ovat järkevä sijoitus parempaan kaupunkiympäristöön.

Taimo Halme

kaupunginvaltuutettu (vas.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.