Kehitetään, ei siis lakkauteta

Kangasniemellä ei tunneta maaseudun kehittämistä lainkaan tai ainakaan sitä ei arvosteta. Kyläkoulujen lakkautukset ja niiden suunnittelu huolestuttavat monia lapsiperheitä Kangasniemellä.

Kuntamme mainostaa olevansa lapsiystävällinen. Hokkaan asti tuo lapsiystävällisyys ei ole ylettynyt. Miksi lapsemme eivät saa tasa-arvoista kohtelua kunnanisiltämme?

Kunnan heikentynyttä taloustilannetta paikataan nyt suunnittelemalla koulujen lakkauttamista. Lasten oikeuksilla ja eri alueiden tasa-arvoisuudella ei ole mitään merkitystä kunnan päätöksissä.

Miten kuntamme suunnittelee tulevaisuuttaan ja arvojaan?

Jos lapsiperheet eivät saa maksamilleen veroille vastinetta, niin kohta ei senttejä enää kilise kunnan kassaankaan. Onko kunnalla oikeasti varaa lakkauttaa nämä kolme kyläkoulua ja autioittaa tietoisesti poliittisilla päätöksillään maaseutua?

Moni perhe varmasti miettii paikkakunnan vaihtoa, kuten omanikin, jos oma kyläkoulu lopetetaan.

Ei maaseudulle muuteta vahingossa, vaan monet perheet etsivät rauhallista ympäristöä, jossa koko perheen olisi hyvä asua ja olla.

Kymmenisen vuotta sitten etsimme omalle kodillemme paikkaa luonnonläheisyydestä. Löysimme pesällemme paikan Simpiänniemestä Puulaveden rannalta.

Entistä enemmän asuinpaikkamme merkitys korostuu nyt, kun perheessämme on lapsia. Haluamme antaa lapsillemme rauhallisen ympäristön kasvaa ja opettaa elämän pehmeitä arvoja maaseudun läheisyydessä.

Tänä syksynä olemme olleet erittäin onnellisia siitä, että esikoisemme pääsi aloittamaan Aamumummo-toiminnan johdosta opintaipaleensa Hokan kyläkoulussa.

Pienessä useamman luokka-asteen lapsista koostuvassa kouluryhmässä lapsi oppii jo pienestä toimimaan yhteistyössä eri-ikäisten kanssa. Yhteisöllisyyden vaikutus lapsien kehitykseen on merkittävä.

Aikuisten päivittäiset työmatkat eri puolille Keski-Suomea ovat pitkät, mutta asuinpaikan rauhallisuuden ja lapsien etujen vuoksi olemme valmiit sen tekemään.

Pois suljettu ajatus ei ole se, että muuttaisimme Keski-Suomen puolelle, jos kunta aikoo sulkea myös Hokan koulun ovet. Jäisihän meille tänne oivallinen huvila keskelle kauneinta Kangasniemeä puhdasvetisen Puulan rannalle.

Ilmeisesti kunnan tärkein ajatus onkin saada lisää kesäasukkaita! Missä veroeurot?

Maaseudun kehittäminen on huolestuttavasti jäämässä kunnan päätöksissä taka-alalle. Eri hallintoalat kilpailevat keskenään ja vahvin näyttää voittavan tässäkin kamppailussa.

Mikäli kyläkouluihin kohdistetut säästöt ja leikkaukset ovat näin suuret, se merkitsee häviötä koko maaseudulle; se murentaa pohjaa kunnan pitkäjänteiseltä ja tasapainoiselta kehittämiseltä.

On kuitenkin jo esimerkkejä joissa kunta profiloituu sillä, että se on päättänyt säilyttää kyläkoulut ja alkanut kehittää niistä palvelukeskuksia. Miksi Kangasniemi ei voisi olla kunta, joka oikeasti alkaisi välittää lapsistaan ja tulevaisuudestaan huolehtimalla kyläkouluistaan?

Päättäjät, olette tekemässä kauaskantoisia päätöksiä niin lastemme tulevaisuuteen kuin kuntamme kehittymiseen. Vain kehittämällä kunnan talouteen voidaan vaikuttaa positiivisesti - ei lakkauttamalla ja lopettamalla. Nyt on näytön paikka.

NIINA LAHIKAINEN Kangasniemi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Lyhyet

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

Ilmastonmuutos saadaan vielä kuriin yhteisvoimin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.