Kehitetään koulutusta tuotteena

Suomalainen koulutus on maailman huippua ja se on kehittynyt sellaiseksi toimivan yhteiskunnan suojissa. Nuorten – ja miksei vanhempienkin – kouluttautumisen luonteva jatko on mahdollisimman sujuva siirtyminen opiskelujen jälkeiseen työelämään ja urakehitykseen.

Tätä siirtymistä tukee vahva ja elinvoimainen yritystoiminta, joka tarjoaa työtä motivoituneille nuorille. Siksi meidän tulee katsoa elinkeinokenttää ja koulutusta rinta rinnan, yhtenä jatkumona.

Yksi lähestymistapa tähän on myös koulutustoiminnan kehittäminen tuotteena ja palveluna. Suomi on suosittu kouluttautumismaa ja tänne tullaan ammentamaan ammatillista ja akateemista oppia joka puolelta maailmaa. Tässä piilee eräs potentiaalinen kasvu- ja kehityssuunta.

Sen lisäksi, että meidän tulee harkita ulkomaisille opiskelijoille tarjottavan koulutuksen maksullisuutta, voimme kehitellä koulutuksesta vientituotetta. Suomalaista osaamista arvostetaan monella osaamisalueella ja sen hyödyntäminen vientimarkkinoilla poikii varmasti hyötyä kansantaloudelle.

Keskisuomalaisittain ajateltuna esimerkiksi liikunta- ja terveysalan tai luonnonvara-alan koulutusten jalostaminen vientikelpoiseksi koulutuspalveluksi voisi tarjota myös kansainvälisiä liiketoimintamahdollisuuksia sekä vaikuttamisen mahdollisuuksia. Puhumattakaan imagohyödyistä, jotka alueelle yhteistyön ja viennin kautta lankeaisivat.

Kotimaassa koulutuksen kehittäminen yhdessä elinkeinoelämän kanssa tulee tähdätä osaamisen vahvistumisen lisäksi uuden yritystoiminnan ja yrittäjyyteen kannustamiseen. Sillä tiellä piilee voimavaroja kestävyysvajeen nujertamiseen ja yhteisen hyvän jakamiseen.

Nuorten opintopolun ja työelämään siirtymisen edistäminen yhä esteettömämmäksi on avainasemassa hyvinvointivaltion kehittämisessä ja ylläpitämisessä. Siksi meidän on sekä käytännön että lainsäädännön tasolla tehtävä määrätietoisesti työtä suomalaisen koulutuksen ja yrittämisen eteen. Tätä työtä tehdään eduskunnassa – ja minä aion antaa sille työlle oman panokseni sataprosenttisesti.

Heikki Kankimäki

kaupunginvaltuutettu

kansanedustajaehdokas (kok.)

Keuruu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.