Kehittäminen, tehostaminen, tuottavuus

Keskisuomalaisen päätoimittaja käsitteli 10.12. Nimellä-kirjoituksessaan keskittämisen vaikutuksia. Talous, tiede ja politiikka vannovat usein keskittämisen nimeen. Tällöin perusteluina esiintyvät sellaiset sanat kuin kehittäminen, tehostaminen ja tuottavuuden lisääminen.

Nämä sanat ovatkin olleet mitä moninaisimmissa julkaisuissa luettavissa ja vakuuttavasti sanottuina kuultavissa lukuisissa eri yhteyksissä. Useimmiten näin tapahtuu yritysten, yhteisöjen ja varsinkin valtionhallinnon ja kuntien organisaatioita muuteltaessa. Erityisesti konsulttien (= erinomaisesti rahan arvon ymmärtävien ns. asiantuntijoiden) esityksissä näitä jo hieman kuluneita sanoja kuuluu edelleen käytettävän. Varmaan jossain päin maatamme vieläkin näiden ja konsulttienkin nimiin vannotaan.

Kysymys on yksinkertaisesti johtamisesta.

Johtaminen on taasen kautta aikain ollut ihmisyhteisöjen ominta asiaa - sinällään vieläpä varsin yksinkertaista sellaista. Nimittäin hieman osaavammat asettuvat (asetetaan tai valitaan) joukkonsa etumiehiksi tai -naisiksi. Toiminnan päämäärä ja siihen pääseminen sanelevat johtamisen keinot.

Nykyisessä Suomessa sellaiset vanhakantaiset johtamisen tavat kuin ruumiillinen väkivalta, ihmisen huonoihin ominaisuuksiin (viha, kateus) vetoaminen, pakottaminen, nälkä jne. eivät ole esillä. Viime aikoina on käytössä ollut yksinkertaisia periaatteita, joilla "kehitetään", "tehostetaan" ja "lisätään tuottavuutta".

Johtamisen apuvälineitä ovat organisaatiot ja niiden sisältyvä valta. Organisaatiot muodostuvat ihmisistä ja heidän keskinäisistä suhteistaan. Valta muodostuu ihmisten mahdollisuudesta tehdä päätöksiä ja rahasta. Valtaa voidaan keskittää ja hajauttaa, tai valta keskittyy ja hajautuu (johtamisotteen puuttuessa).

Organisaatiot ja valta ovat ihmisten kautta sidoksissa keskenään. On inhimillistä, että oman työn arvostusta korostetaan. Se johtaa organisaatioiden kasvuun (paisumiseen), byrokratiaan ja tehottomuuteen. Tällaisella muutoksella on kyllästymispisteensä, joka liittyy joko tuloksiin (tai pikemminkin siihen, ettei tuloksia saavuteta) tai rahaan (liian suuriin kustannuksiin eli verot eivät riitä tai yrityksen tulot eivät kata menoja).

Ongelmien ratkaiseminen on yksinkertaista, kuten tiedotusvälineitä seuraamalla voidaan havaita: organisaatioita joko keskitetään tai hajautetaan ja päätösvaltaa samoin joko keskitetään tai hajautetaan (delegoidaan). Näissä muutoksissa syntyvät "roippeet" tarpeettomina lakkautetaan ja ihmiset irtisanotaan tai tehdään joitakin pehmeämpiä ratkaisuja. Näille muutoksille on käytössä myönteisiä teonsanoja kuten "kehitetään", "tehostetaan" ja "lisätään tuottavuutta".

HANNU LUOTOLA Saarijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mustamaalaus ei hyödytä Uuraisia

Palautussopimusten puute on ongelma

Sateenkaariliike vahingoittaa

Lyhyet

Lyhyet

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.