Kehitystyötä ei ole vara hukata

Sosiaalisten innovaatioiden vakiinnuttamiseen tarvitaan erillisrahoitusta. Soile Kuitunen ja Leo Stranius ottivat esiin järjestöjen tarpeet TKI-toiminnan rahoituksessa (HS 7.8.).

Projektien tulosten vakiinnuttaminen vaatii erillistä rahoitusta juurruttamiseen. Ilman sitä hyvätkin tulokset jäävät hyödyntämättä.

Kehittämisrahoitus on järjestötoiminnan uudistumisen ja elinvoiman kannalta olennaisen tärkeää. Järjestöissä kehittämistyö perustuu vahvaan arvopohjaan ja arjen asiantuntemukseen.

Hankesuunnittelun painopisteet ja näkökulmat määräytyvät erilaisin perustein kuin yrityksillä tai toimivaltaisilla viranomaisilla.

Järjestöissä pystytään paneutumaan ”ilkeiden” yhteiskunnallisten ongelmien juurisyihin, jotka saattavat jäädä muutoin varjoon tai ylittää virallisten tahojen toimivallan rajat.

Rahoitusjärjestelmässä painotetaan erityisesti uusien innovaatioiden synnyttämistä. Järjestöjen näkökulmasta tämä on aito ongelma, koska toimintojen juurruttaminen on mahdotonta yleishallinnon voimavaroin.

Järjestöjen resurssit koostuvat vähäisistä jäsenmaksuvaroista ja tiukasti kohdennetuista projektiavustuksista, joiden kautta toiminnan vakiinnuttaminen ei ole mahdollista. Rahoituslinjaukset estävät hyvienkin tulosten pysyvän hyödyntämisen.

 

Järjestöt huolehtivat omasta hallinnostaan, työnantajavelvoitteistaan ja toiminnan johtamisesta nyt minimimiehityksellä. Jos projektien tulokset halutaan vakiinnuttaa, se merkitsee rahoituksen painopisteen siirtämistä uusista innovaatioista osittain jo saavutettujen tulosten vakiinnuttamiseen.

Hallitusohjelmassa luvattu kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytysten vahvistaminen voisi lähteä purkamaan hallinnollista taakkaa tätä kautta.

Järjestöjen toiminta kuuluu syvällisesti suomalaiseen yhteiskuntaan. Vapaus ja ketteryys ovat niiden paras vahvuus – mutta projektien tulosten juurruttamisen ja toimintojen vakiinnuttamisen kannalta tässä on myös niiden suurin heikkous.

Samalla, kun projektitoimintaa syytetään tehottomuudesta ja tulosten puutteesta, valuu suuri osa kehitetyistä innovaatioista hukkaan.

Ne unohtuvat, häipyvät määräaikaisten työntekijöiden mukana tai hukkuvat toiminnanjohtajien pursuavaan työtaakkaan. Onko meillä varaa jättää kehitystyön tuloksia hyödyntämättä?

 

Raili Haaki

toiminnanjohtaja

 

Susanna Uusitalo

Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki, KYT ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Kansan- edustaja lasketteli haitta- puhetta?

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

Lyhyet

Vihervasemmiston uhrikultti ja kastijako eivät ole tasa-arvoa

Kaiken takana on nainen?

Suomi oli EU:n vertailun rasistisin maa

Kirjasto vaikapakka?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.