Kehyskuntien pakkoliitokset

Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) on tuonut julkisuuteen uuden kuntaliitoslakiesityksen, jolla kehyskunnat pakotetaan liittymään suurempaan isäntäkuntaan. Ennen pakkoliitosta annetaan kuntalaisten äänestää alueellisesti, eli isäntäkunnan ja liitoskunnan asukkaat äänestävät mahdollisesta kuntaliitoksesta.

Esitetty alueäänestys kuntaliitoksesta on epädemokraattinen. Pieni kehyskunta menettää itsemääräämisoikeuden isommalle isäntäkunnalle.

Kehyskuntien pakkoliitoslakia ovat ajaneet kokoomus ja sosiaalidemokraatit liiallisella kiireellä. Todennäköisesti hankkeessa rikotaan kunnallislakia ja Suomen perustuslakia.

Jyväskylän maalaiskunnan entisillä asukkailla on erittäin hyvässä muistissa, kuinka maalaiskunta liitettiin väkisin Jyväskylään vuonna 2009. Me kuntalaiset keräsimme vuonna 2008 lähes 1600 kuntalaisen nimeä liitosta vastustavaan adressiin. Siinä vaadittiin liitosasian viemistä maalaiskunnan valtuustoon.

Kuntalaisia ei haluttu kuunnella ja kunnanhallitus junttasi liitosasian Jyväskylän kaupungin hyväksi.

Perimmäinen syy maalaiskunnan ja Jyväskylän liittymiseen oli se, että Jyväskylän kaupungin kokoomus- ja sosiaalidemokraattipoliitikot olivat tehneet rahakkaan tarjouksen maalaiskunnan hallituksen jäsenille.

Maalaiskunnan poliitikoille tarjottiin Jyväskylän kaupungin kymmenistä liikeyrityksistä runsaasti hallitusten jäsenpaikkoja ristiin niin, että sama henkilö sai useita johtokunta- ja hallituspaikkaa. Kun liitoksesta maalaiskunnan valtuustossa äänestettiin, hallituksen esitys voitti, eli liitytään Jyväskylään.

Kuntapoliitikot ajavat vain omia taloudellisia etujaan, kunta-asiat ovat sivuseikka.

Rauno Pallonen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.