Keihään maailmanennätys ei tule kauniisti pyytämällä

Miesten keihäänheitolla on juhlavuosi. Ensimmäisestä virallisesta lajin olympiavoitosta tulee Pekingissä kuluneeksi tasan 100 vuotta. Onneksi olkoon! Tämän hurjan lajin muistorikas vuosisata on opettanut allekirjoittaneelle pari kunnioitettavaa faktaa.

Ensinnäkin sen, että keihään maailmanennätys ei tule kauniisti pyytämällä. Se ei tule komealla ulkonäöllä eikä liioin paksulla tilipussilla. Sitä ei saa vahingossa eikä millään median ylimitoitetulla kieli poskella tehdyllä spekulaatiolla. Sitä ei tehdä luulemalla, siihen kasvetaan! Nykyinen maailmanennätystikku on niin kaukana, että sen heittääkseen urheilijalla pitää olla täysin realistiset eväät 100 metrin kaareen ja toivottava juuri oikealla hetkellä kaikki taivaan merkit kohdalleen. Ja kaikkein tärkein seikka: kova halu heittää itsensä historiaan suorituksella, jonka rajuus vastaa lähes vetypommin luokkaa!

Ja toiseksi sen, että arvokisojen moninkertainen voittaja ei ole mikä tahansa tyyppi. Tällainen kaveri osaa kerta kaikkiaan pistää asiat tiettyyn tärkeysjärjestykseen ja häiriötekijät minimiin. Hänelle on sama missä kisat pidetään, onko heittoalustana mondo, perunapelto vai katukiveys. Ihan sama puhaltaako takatuuli vai sivutuuli ja sataako taivaalta lunta, noita-akkoja vaiko ruosteisia rautanauloja.

Tässä muutamia legendoja vuosien varsilta.

Janis Lusis: Suomalaisten eniten rakastama ja kunnioittama keihäsjätti. Kilpailijana valurautaa josta osoituksena mm. olympiakulta sekä neljä Euroopan mestaruutta. Hän viskaisi kaksi ME:tä joista toisen Saarijärven juhannuskisoissa 1968.

Matti Järvinen: Suomen kaikkien aikojen paras, joka oli urheilijana niin monipuolinen ja lahjakas ettei vertaista löydy nykypäivänäkään. Analyyttinen ja älykäs kymmenkertainen ME-heittäjä sai 30-luvulla painavakärkisen "puusohlon" lentämään lukemille joihin ei taitaisi nykyään kukaan pystyä. Hattu päästä!

Steve Bacley: Ehkä kovimmat kilpailuhermot keihäsareenoilla. Tyylikäs ja kohtelias britti otti "lusismaisesti" neljä Euroopan mestaruutta putkeen ja lisäksi viisi muuta arvokisamitalia. Plussana vielä se että otti nuo mitalinsa aikana jolloin kilpailu oli kovempaa kuin nykypäivänä.

Seppo Räty: Kovuudessa ja voimassa omaa luokkaansa. Omintakeinen ja aito persoona heitti mitaleita arvokisoissa vammoilla, joilla useimmiten oltaisiin sairaseläkkeellä. Punkalaitumen maailmanennätys vuonna 1991 96.96 on yksi upeimmista suorituksista keihään historiassa. Sepon raivoisat, alkukantaiset suoritukset nosti kylmät väreet pintaan.

Jan Zelezny: Keihään kuningas joka yksi suurimmista urheilijoista maailmassa. Voisi pienellä säkällä olla viisinkertainen olympiavoittaja. Ostravan "ihmetykki" jätti jälkipolville esim. tuloksissa kurottavaa. Mitäs sanotte näistä: maailmanennätys 98.48 jota ei rikota vielä vähään aikaan. 110 kertaa yli 90 metriä eri kilpailujen heitoissa. 10 parhaan kisan keskiarvo 94.47. Kaksi kertaa samassa kisassa yli 95 metriä ja kerran kaikki kuusi kilpailukiskaisua yli 90 metriä.

Luetteloa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle. Siihen kuuluivat lain suurmiehinä muun muassa Tapio Rautavaara, Pauli Nevala ja Jorma Kinnunen.

Eläköön keihäänheitto!

HEIKKI JÄRVELIN Toivakka

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet 20.5.

Lapset on syytä hankkia ajoissa

Lyhyet

Turvapaikan perusteet on määritelty laissa

Hävittäjät vai ohjukset Suomen turvaksi?

Uskalla yrittää ja ole rohkea!

Kohtuus ja oikeus ovat demokratian perustaa

Kiusaamista pitää vähentää

Metsä on meidän mahdollisuutemme

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.