Keisarilla ei ole vaatteita - Wiitaunionissakaan

Väistämättä tulee mieleen vanha H.C. Anderssenin satu Keisarin uusista vaatteista, Wiitaunionissa kun toimitaan samaan malliin.

Julkisuudessa kehutaan unionia, mutta takanapäin nuristaan. Kun Wiitaunioni perustettiin, oli päätös Viitasaaren kaupunginvaltuustossa yksimielinen. Me allekirjoittaneet olimme omalta osaltamme synnyttämässä tiiviimpää kuntien yhteistyötä. Pihtiputaalla päätös syntyi yhden äänen enemmistöllä. Kinnula jättäytyi Wiitaunionin ulkopuolelle eikä ole siihen myöhemminkään liittynyt.

Wiitaunionista oli tarkoitus luoda organisaatio, joka toimisi kuin yksi kunta ja joka tuottaisi palvelut taloudellisemmin ja tehokkaammin. Pihtipudas ja Viitasaari perustivatkin yhteislautakunnat, jotka vastaavat palvelujen tuottamisesta.

Ylimmäksi yhteiseksi elimeksi perustettiin Wiitaunionin aluetoimikunta. Taloudesta päättää kumpikin omissa valtuustoissaan.

Valitettavasti kompromissien tuloksena syntynyt malli ei ole käytännössä toiminut. Ei voi olla kestävä ratkaisu se, että vaaleilla valitut luottamushenkilöt jakavat lautakuntapaikat välittämättä väestömäärästä ja vaalien tuloksesta.

Ohjausryhmä-nimiseksi muuttunut aluetoimikunta kokoontuu isolla porukalla säännöllisesti, mutta sillä ei ole mitään päätösvaltaa. Kaikki kuntia koskevat päätökset on vietävä uudelleen kuntien omien organisaatioiden päätettäväksi.

Olemme toistuvasti kiinnittäneet huomiota esiintyviin epäkohtiin. Pari viikkoa sitten Pihtiputaalla järjestetyssä Wiitaunionin kehittämisneuvottelussa vetäjänä toimi Jari Asikainen Suomen kuntaliitosta.

Kysyimme, millaisena hän näkee Kinnulan aseman perusturvan yhteistyöalueella. Kinnula ei kuulu Wiitaunioniin ja ostaa unionilta palveluja samalla, kun sillä on erillissopimuksen nojalla kaksi edustajaa perusturvan yhteislautakunnassa.

Asikainen vastasi, että sekavalta vaikuttaa. Valitettavasti tässä vaiheessa suurin osa Pihtiputaan päättäjistä oli poistunut seuraamaan lentopallo-ottelua.

Vastaavanlainen kehittämisseminaari järjestettiin paria viikkoa aiemmin Viitasaarella, mutta siihen ei kutsusta huolimatta ilmaantunut yhtään pihtiputaalaista päättäjää.

Nyt vannotaan kovasti henkilöstösiirtojen nimeen, josta valtuustot tekivät syksyllä päätöksen. Tuossa valtuuston kokouksessa Kero totesi, että koko henkilöstösiirto on farssi. Mitä viitasaarelainen veronmaksaja hyötyy siitä, että sen sivistystoimen henkilöstö siirretään vuoden alusta Pihtiputaan henkilöstöksi ja Viitasaaren perusopetuksen järjestämisestä vastaa vuoden alusta Pihtiputaan kunta?

Me emme ole vastustaneet, vaan olemme olleet tukemassa aitoa kuntien välistä yhteistyötä. Emme kuitenkaan voi olla tukemassa sellaista mallia, joka lisää kustannuksia, hidastaa, jopa ehkäisee päätöksentekoa, lyö korville edustuksellista demokratiaa ja on itse asiassa este luontevalle yhteistyölle.

Keskisuomalainen jakoi 12.11. pääkirjoituksessaan neuvoja Pohjoisen Keski-Suomen kuntapolitiikoille. Lehti totesi myös, että Wiitaunionin tuomat säästöt kunnille ovat kiistattomat.

Maakuntamme keskuksessa, kaukana meidän jokapäiväisestä arjestamme, saattaa kuntayhteistyö näyttää auvoiselta. Tosiasia kuitenkin on, että Wiitaunionin kuntien, Pihtiputaan ja Viitasaaren, palvelukustannukset ovat vuodesta 2005 vuoteen 2009 nousseet selvästi enemmän kuin verrokkikuntien kustannukset. Pitkälle viety yhteistyö Kinnulan kanssa on sitä, että Kinnula ostaa ensi vuoden perusturvan palveluja kokonaisella 276 000 eurolla, kun sen perusturvan kokonaismenot ovat yli 6 miljoonaa euroa.

Aloitteemme on vakavasti harkittu ja seurausta monien kuntalaisten ja jopa valtuutettujen ilmi tuomasta tyytymättömyydestä toiminnan tapaan ja tuloksiin. Esittämiemme mielipiteiden kannatus mitataan, kun Viitasaaren valtuusto käsittelee aloitteemme.

ANTTI KERO TEUVO RUUHI Viitasaari

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

Ilmastonmuutos saadaan vielä kuriin yhteisvoimin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.