Keitä nämä asiantuntijat ovat, entä asiantuntemus?

Olemme loppusyksystä 2011 lähtien perehtyneet Keski-Suomen keskussairaalan lastenpsykiatrian yksikössä aiemmin käytettyihin hoitoprosesseihin ja toimintatapoihin ulkopuolisen asiantuntijan, lausunnonantajan ja erikoislääkärin rooleissa. Olemme voineet seurata käynnistettyjä kehittämistoimia.

Tunnemme omien sidonnaisuuksiemme kautta hyvin toimintatavat mm. HUS:n ja TAYS:n lastenpsykiatrisissa yksiköissä. Toteamme yhteisenä käsityksenämme seuraavaa:

Potilaalla on oikeus asianmukaiseen hoitoon, jossa valitut tutkimus-, hoito- ja muut toimenpiteet ovat lääketieteellisesti perusteltuja. Edelleen potilaalla on oikeus edellyttää, että hoidon antajalla on terveydenhuollon ammattihenkilöltä vaadittava osaamisen taso.

Hoitoa tulee edeltää erikoissairaanhoidon vaatimusten mukainen tutkimus, diagnosointi, hoidon tarpeen arvio sekä potilaan hoidon tarpeeseen perustuva hoitomuodon valinta.

Laadukas ja turvallinen erikoissairaanhoito edellyttää kehittämistä ja johtamista, jotka nojaavat terveydenhuollon yleisesti tunnustettuihin laatukriteereihin. Näitä ovat mm. potilasturvallisuus, hoidon oikea-aikaisuus, potilaiden tasa-arvoisuus hoitoonpääsyssä ja hoitomuodon valinnassa, käytettyjen hoitomuotojen todennettu vaikuttavuus sekä toiminnan tehokkuus paitsi toiminnan järjestämisen, myös hoidoista aiheutuvien kustannusten osalta.

Käsityksemme mukaan KSSHP:n lastenpsykiatrian yksikön aiemmassa toiminnassa on ilmennyt puutteita kaikissa edellä mainituissa osa-alueissa.

Viime vuosina lastenpsykiatrian alalla yleisesti on tapahtunut merkittävää kehitystä lastenpsykiatristen tutkimusmenetelmien, diagnostiikan ja hoitomenetelmien osalta. KSSHP:n lastenpsykiatrian yksikössä on kuitenkin ollut käytössä sellaisia aiemmin yksikössä kehitettyjä toiminta- ja hoitomuotoja, jotka eivät vastaa ajanmukaisen erikoissairaanhoidon edellyttämää laatutasoa.

Myös hoitojen laadunvalvonta esimerkiksi ostopalveluna hankittavien terapioiden suhteen on ollut puutteellista.

Valvira on tehnyt kriteeristön psykoterapeuttinimikkeen käyttöoikeuteen johtavien koulutusten ja koulutettavien edellytyksistä jo vuonna 2005 ja asetus psykoterapeutin ammattinimikkeen käyttämisen oikeudesta tuli voimaan 31.12.2011. Asetuksessa määritellään mm. koulutuksen tavoitteet, laajuudet ja sisällöt.

Syksyllä 2011 ylilääkärin käynnistämä toiminnan kehittäminen on herättänyt osassa henkilöstöä voimakasta vastarintaa ja haluttomuutta työskennellä muutosten edellyttämällä, laatuvaatimuksia vastaavalla tavalla. Tämä työ on kuitenkin välttämätöntä KSSHP:n lastenpsykiatrisen erikoissairaanhoidon saattamiseksi ajanmukaiselle valtakunnalliselle tasolle.

Lehtijutussa (Ksml 30.9.) esitetään useita väittämiä sekä ylilääkärin toiminnasta että lastenpsykiatrisista hoitokäytännöistä ilman että jutun nk. asiantuntijat esiintyvät omilla nimillään. Keitä ovat nämä asiantuntijat ja mikä on heidän asiantuntemuksensa?

Huomionarvoista on että suurin kritiikki tuntuu kohdistuvan ylilääkärin toimeenpanemiin muutoksiin niissä hoitomuodoissa, joissa hoidon laadulliset puutteet ovat käsityksemme mukaan olleet kaikkein suurimpia. Vastustuksella myös kyseenalaistetaan erikoissairaanhoidon lääketieteellinen johtaminen.

Toivomme että lastenpsykiatrian yksikön ylilääkärille ja muulle henkilöstölle annetaan sekä työyksikössään että mediassa työrauha hoidon laadun ja potilasturvallisuuden kannalta välttämättömän muutoksen toteuttamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.