Keitele-Päijänne- kanavan veden puhtaus turvattava

Metsä Fibre on rakentamassa uutta suurta biotuotetehdasta Äänekoskelle. Äänekoski, Keski-Suomi ja koko Suomi on haltioissaan investoinnista. Näin on hyvä, vai onko?

Biotuotetehdasta uutisoitiin työpaikoin, elinkeinopiristyksin ja rahan keskityksenä paikkakunnalle. Kansalaisten haastatteluissa eräät muistivat hajuhaittoja, mutta niihin tottuisi ja raha ne korvaisi.

Uusi tehdas olisi kolmas selluloosatehdas Äänekoskelle. Ensimmäinen sellutehdas (1938) alkoi saastuttaa alapuolista vesistöä rajusti, kun noin puolet tahtaalle tulleesta raaka-aineesta meni jätevesien mukana järveen.

Alapuolinen vesistö aina Pohjois-Päijänteelle asti oli lähes käyttökelvotonta. Uiminen, saunavesi ja kalojen käyttö oli mahdotonta. Inhottavin aikajakso oli vuosien 1950–1990 välillä, koska vesi haisi, limoittui ja vesikasvit valtasi rantavedet.

Toinen sellutehdas rakennettiin Äänekoskelle 1985. Silloin koko Keski-Suomi oli tympiintynyt saastuneeseen vesistöön ja syntyi spontaani vesien suojelutarve. Päijänne Puhtaaksi liike vaatii sellutehtaalle tiukat jätevesien lupaehdot.

Tehdas joutui ne toteuttamaan ja vesistön tila on osin parantunut. Ongelmana on edelleen runsas vesistökasvillisuus, joka kukoistaa kasvaa ja kaatuu rannoilla aina kolmen metrin syvyyteen. Sellutehdas on käyttänyt korkeaa raaka-ainekäyttöä ja pientä jätevesipäästöä markkinointietuna. Näin on hyvä!

Nyt kun uutta biotuotetehdasta Äänekoskelle ollaan tekemässä, alapuolen vesistöt ei kestä eikä salli yhtään enempää saastetta, kun mikä nykytehdas suoltaa.

Sellutehtaan tuotanto on nyt 500000 tonnia ja uuden tehtaan tuotanto on 1,3 miljoonaa tonnia.

Biotuotetehtaan jätevesien puhdistus vaatii rajut parannukset nykyisen tehtaan puhdistustehoon päästäkseen ja jotta Keitele-Päijänne kanavalla voidaan miellyttävästi seilata.

Suunnitelkaa ja tehkää ne!

Työpaikkojen, investointien ja rahan arvot katoaa, jos ei ole puhdasta juomakelpoista vettä käyttää. Ilman ruokaa ihminen elää jopa viikkoja, mutta ilman vettä viikko voi johtaa hautaan.

Toivo Hytönen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lukijan kuva

Älä lopeta sanomasta kauniita

Vanhemmuuden tärkein taito on ymmärtää lasta

Joukkoliikennettä kehitettävä rohkeasti Jyväskylän seudulla

”Ratsastus on helppoa”

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.