Keiturin Soten johto ei kuuntele henkilöstöä

Keiturin Sote Oy on puhuttanut paljon paikallislehtien palstoilla ja Aamulehdessä. Useita vuosia terveyskeskuksessa työskennelleet lääkärit irtisanoutuvat yksi kerrallaan Keiturin Sote Oy:n aloitettua toimintansa.

Myös muut ammattiryhmät ovat osoittaneet johdolle kirjelmiä koskien henkilöstön lisääntynyttä pahoinvointia ja palveluiden tason vaarantumista.

Haluamme korjata yhtiön lehdistössä antamaa kuvaa nykytilanteesta. Lääkärit ovat yrittäneet neuvotella ja sovitella, mutta vastapuoli ei ole antanut muuta mahdollisuutta kuin jättää mukava työpaikka.

Henkilöstö on tilanteessa pyrkinyt käymään vuoropuhelua kasvotusten, puhelimitse, kirjeitse ja sähköpostitse hallintoon päin, vaikka lehtien palstoilla yhtiö toisenlaisen kuvan antaakin. Yhtiön puolelta yhteistyö on mielestämme ollut vähäistä.

Keiturin Sote Oy esittelee positiivista, valheellista kuvaa siitä, kuinka henkilöstöä kuullaan kattavasti. Henkilöstölle järjestettyjä tiedotustilaisuuksia on ollut muutama. Johto ei vastaa henkilöstön kysymyksiin, eikä muistioita tehdä.

Yhtiöllä on oma käsikirjoitus, jonka mukaan asiat on jo ennalta päätetty, eikä henkilöstöllä ole mitään sananvaltaa. Lääkäriedustusta ei ollut mukana edes Keiturin Sote Oy:n valmisteluryhmässä!

Lääkärit haluavat myös oikaista, että tyytymättömyyteen olisi ajanut vain toimenkuvien muutokset. Kaikki lääkärit olisivat olleet valmiita toimenkuvien muutoksiin, mikäli niistä olisi neuvoteltu.

Tyytymättömyyden taustalla on lukuisia esimerkkejä, joiden vuoksi lääkärit kokevat, että nykyisellä johdolla ei ole riittävää osaamista asiantuntijaorganisaation johtamiseen.

Suomenselän sanomissa 2.6. 2016 vastaava lääkäri Marjo Pellinen kommentoi, että on tätä päivää, että lääkärit terveyskeskuksissa vaihtuvat, sille ei kukaan näytä voivan mitään.

Tosiasiahan kuitenkin on, että ennen Keiturin Sote Oy:n toiminnan alkamista ja Pellisen valitsemista vastaavaksi lääkäriksi molemmissa kunnissa oli sitoutuneet pitkäaikaiset lääkärit, joista suuri osa myös asui Virroilla tai Ruovedellä.

Muutama vuosi sitten Virtain kaupunki maksoi isot sakot kahdesta lääkäristä saadakseen heidät yksityisen palveluntuottajan listoilta Virroille virkalääkäreiksi. Nyt toinen heistä on jo irtisanoutunut ja toinen tehnee saman ratkaisun äitiyslomansa jälkeen.

Virkalääkäreitä paikkaamaan yritetään saada Attendolta lääkäreitä. Mitä tämä tulee kuntalaisille maksamaan, jos kaikki lääkärit (jos heitä ylipäänsä saadaan) tulevat yksityiseltä? Uskomme, että hintalappu on jotain aivan muuta kuin virkalääkärin palkka.

Enää poliklinikalla ei työskentele seniorilääkäreitä vaan keikkalääkärit hoitavat potilaita. Tämä johtaa vääjäämättä siihen, että lähetteiden määrä lisääntyy. Miten käy erikoissairaanhoidon kustannusten?

Mitä maksaa perusterveydenhuollolle kuuluvan äitiysneuvola- ja perhesuunnittelutyön siirtäminen erikoislääkärille, tehtynä ilta- ja viikonlopputyönä? Ymmärtääksemme yhtiön tarkoituksena oli kustannusten pitäminen kurissa ja palveluiden säilyttäminen kunnissa.

Mitä tarvitsee tapahtua, että Keiturin Sote Oy:n hallitus myöntää ongelmat? Eikö uskalleta myöntää, että on tehty virheellisiä henkilövalintoja?

Toimitusjohtaja totesi Suomenselän sanomissa 2.6. 2016 yhtiön tilanteesta, että tällä hetkellä ei ole tiedotettavaa.

Mikä on tarpeeksi vakava asia, joka ylittää tiedotuskynnyksen? Toivottavasti se ei ole potilasturvallisuuden vaarantuminen, asia josta jo nyt olemme huolissamme.

Hoitohenkilökunta on joutunut potilasturvallisuuteen liittyen olemaan toistuvasti yhteydessä aluehallintovirastoon ja Valviraan. Kuntalaiset voivat omalta kohdaltaan miettiä, onko tämä se malli, jolla toivotte itseänne hoidettavan.

Taina Lahti

Karoliina Liski

Katja Salminen

Merja Puurtinen

Heikki Lindeman

Pekka Tuokala

Anita Arokannel-Malmi

lääkäreitä

Virrat / Ruovesi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Pilataanko nyt Päijänteen kulttuurimaisemat?

Miten ostan junalipun pyörätuoli- paikalle?

Kuka lopulta on tuulimyllyjen naapuri?

Väärä paikka tuulivoimaloille

Rippileirien aikoja ei pitäisi muuttaa

Nyt on aika juhlia vastuullisesti

Olemme samanarvoisia, mutta emme samankaltaisia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.