Kela korvaa osan musiikkiterapiasta

Jyväskylän Kesän avajaisseminaarista olleesta jutusta (Ksml 14.7.) välittyi kuva, että Kela ei korvaisi musiikkiterapiaa ollenkaan. Vaikeavammaisten kuntoutuksen puolella musiikkiterapiaa on kuitenkin korvattu jo pitkään. Sen sijaan aikuisikäisten harkinnanvaraisen kuntoutuksen puolella, joka tarkoittaa yleensä psykoterapiaa, musiikkiterapiaa korvataan näytöstä huolimatta hyvin vähän.

Ongelmana on, että musiikkiterapeutin ammattinimikettä ei ole aloitteista huolimatta suojattu, eikä se täten kuulu Valviran valvomien terveydenhuollon alan ammattinimikkeiden listaan.

Monenkirjava psykoterapialeiri taas pyrkii määrittelemään psykoterapian siinä määrin poissulkevasti, että musiikkiterapeutin on ollut vaikea saada psykoterapeutin ammattinimikettä. Psykoterapian määrittelyä tekevät toimikunnat koostuvat yleensä vakiintuneiden psykoterapiamuotojen edustajista, jolloin he itse määrittelevät itsensä. Näihin toimikuntiin ei musiikkiterapian edustajia pyydetä. Musiikkiterapia elää siten ns. "välitilassa", vaikka tähän ei koulutuksen ja kliinisen toiminnan laadun tai tutkimuksellisen näytön pohjalta perusteita olekaan. Tällaisessa pattitilanteessa Kelankin on hankala perustella korvauspäätöksiään. Ongelmia musiikkiterapian korvattavuudessa siis on.

Loma-aikana laadittu yliopiston tiedote ei ehtinyt käymään riittävää tarkistuskierrosta läpi, josta allekirjoittanut kantaa oman vastuunsa.

JAAKKO ERKKILÄ professori Jyväskylän yliopisto

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet 26.5.

Metsäteollisuuden talousmetsät eivät sovellu luontoretkeilijöille

Suomi on ilmastorikollinen

Luonnon hävityksen kauhu odottaa meitäkin Laukaassa

Onko masentunut ihminen sairas?

Lyhyet 25.5.

Koulussa huomio perustaitoihin

Alle 18-vuotiaan työllistäminen on vastuullinen teko

Hallitusohjelmaan kansallinen talous- taidon ohjelma

Sain hyvää palvelua

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.