Kela-korvaukset vaakalaudalla

Lääkärikäyntien Kela-korvaukset ovat joutumassa leikkauslistalle. Sama kohtalo on matkakorvauksilla.

Jokainen ajatteleva yksilö osaa päätellä, ketkä matkakorvauksien leikkauksesta eniten kärsivät: vähävaraiset, etäällä asuvat vanhukset.

Kelan mukaan vuonna 2010 sairausvakuutuksesta korvattiin kaikkiaan 2,9 miljoonaa taksimatkaa. Määrä on yli puolet kaikista sairausvakuutuksen korvaamista matkoista.

Taksimatkoista korvauksia saaneista lähes puolet oli yli 70-vuotiaita.

Viime vuosina sairausvakuutuksen korvaamien taksimatkojen määrä on noussut vuosittain yli 100 000:lla matkalla ja kustannukset noin kymmenellä prosentilla.

Lähivuosina taksikuljetusten tarve kasvaa edelleen. Tämä johtuu muun muassa väestön ikääntymisestä, terveyspalvelujen keskittymisestä ja avohoitopalveluiden lisääntymisestä.

Kela ja Taksiliitto ovat yhdessä sopineet sähköiseen suorakorvausjärjestelmään siirtymisestä vuoteen 2013 mennessä koko maassa.

Tällä hetkellä kyseinen suorakorvausmenettely on käytössä jo Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiireissä. Kainuu siirtyy järjestelmään 6.9., Pohjois-Pohjanmaa 20.9., Pohjois-Karjala 15.11. ja Varsinais-Suomi 29.11.

Vuonna 2012 järjestelmään siirtyvät Lappi, Länsi-Pohja, Satakunta, Etelä-Pohjanmaa, Vaasa, Etelä-Savo, Itä-Savo, Etelä-Karjala, Keski-Pohjanmaa, Kymenlaakso ja Päijät-Häme.

Vuonna 2013 järjestelmään siirtyvät Helsinki, Uusimaa ja Ahvenanmaa.

Lieneekö tämän suorakorvausjärjestelmän suunnittelu ja siihen siirtyminen aiheuttanut joitakin laite- ja ohjelmointikustannuksia Kelalle sekä Taksiliitolle ja takseille? Jos on, toivottavasti kustannukset ehditään kuolettamaan ennen korvausten poistamista. Muutenhan kyseessä on hukkaan heitetty suunnittelutyö ja investointi.

"Hyvin suunniteltu on puoleksi tehty" ei taida päteä sosiaali- ja terveysministeriössä, vai eikö siellä tiedetä kentän toiminnoista?

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö siirtäisi Kela-korvausrahat kunnille turhan hallinnon karsimiseen. Rahapotti ei olisi siis korvamerkitty.

Jyväskylässä raha varmaan käytettäisiin pönöttävän suunnittelun toimesta maanalaisen kaupungin rakentamiseen, konsulttipalkkioihin, arkkitehtikilpailuihin tai muuhun vastaavaan.

SARI A. H. NIEMINEN Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Sähköautot, unta vai totta?

Tehoa Suomen talouteen

Näistä vaaleista tulee sote-vaalit

J yväskylä myymässä sieluaan?

Liikenteen päästöjen nopeaan alentamiseen Suomessa on keinoja

Lyhyet

Vaietaan siis tästä

Vanhukset ja hyvinvointivaltio

Lasten eriarvoisuus on hyvinvointivaltion häpeä

Terveellistä, vastuullista ja maistuvaa opiskelijaruokaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.