Keljonlahden voimalasta otettava kaikki hyöty

Aktivoiduin Keljonlahden voimalan ympäristöhaittoja koskevasta kirjoituksesta (Ksml 11.12.). Jos silmäni eivät pahasti valehtele, näyttää siltä, että vastustuksesta huolimatta voimala sinne tulee. Olisi siis korkea aika ryhtyä tositoimiin voimalan haittojen poistamiseksi.

Pahimpina asioina vuosien varrella lienee pidetty hiilidioksidipäästöjä ja Päijänteen lämmittämistä. Molempiin olisi ehkä löydettävissä hyvin ekologinen ratkaisu.

Fossiilinen öljy on katoava luonnonvara. Sen tunnustavat tänään jo kaikki. Tilalle olisi löydettävä jokin yhtä käyttökelpoinen energialähde. Sellainen voisi olla levistä tuotettu biodiesel.

Viljasta, puusta, jätteistä yms valmistettuun etanoliin on pantu toivo myös Suomessa. Yhdysvalloissa on osoitettu, että näillä voi olla vain marginaalinen merkitys polttoainetarpeen tyydyttämisessä. Lisäksi viljan käyttöön liittyy vaikeita eettisiä ongelmia.

Leviin perustuvilla prosesseilla olisi mahdollisuus tuottaa aivan eri suuruusluokkaa olevia määriä biodieseliä. Leviä voitaisiin lisäksi viljellä sellaisilla alueilla, jotka eivät viljan tuotantoon kelpaa.

Mitä tekemistä tällä on Keljonlahden voimalan kanssa? Levien kasvua voidaan edistää johtamalla voimalaitoksen tuottama hiilidioksidi niiden ravinnoksi. Hukkalämmöllä voidaan lämmittää kasvatusaltaita ja edistää näin levätuotantoa.

Mielestäni tässä olisi hyvä sauma Jyväskylän Energialle ja yliopistolle aloittaa vahva tutkimustyö ja selvittää mahdollisuudet biodieselin tuottamiseen voimalaitoksen rinnalla.

OSMO ROSTI Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Vero- vapaus ja synnytys

Lyhyet

Lyhyet

Katoilta pudotettavan lumen käsittelyyn on vaihtoehto

Vanhusten perhehoito tuo kodinomaisuutta

Vähäpäästöiseen liikenteeseen

Kirja on seikkailu

Vanhus- asiassa tarvitaan ryhtiliike

Kotoutus on hyvällä mallillla

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.