Keljonlahden voimalasta otettava kaikki hyöty

Aktivoiduin Keljonlahden voimalan ympäristöhaittoja koskevasta kirjoituksesta (Ksml 11.12.). Jos silmäni eivät pahasti valehtele, näyttää siltä, että vastustuksesta huolimatta voimala sinne tulee. Olisi siis korkea aika ryhtyä tositoimiin voimalan haittojen poistamiseksi.

Pahimpina asioina vuosien varrella lienee pidetty hiilidioksidipäästöjä ja Päijänteen lämmittämistä. Molempiin olisi ehkä löydettävissä hyvin ekologinen ratkaisu.

Fossiilinen öljy on katoava luonnonvara. Sen tunnustavat tänään jo kaikki. Tilalle olisi löydettävä jokin yhtä käyttökelpoinen energialähde. Sellainen voisi olla levistä tuotettu biodiesel.

Viljasta, puusta, jätteistä yms valmistettuun etanoliin on pantu toivo myös Suomessa. Yhdysvalloissa on osoitettu, että näillä voi olla vain marginaalinen merkitys polttoainetarpeen tyydyttämisessä. Lisäksi viljan käyttöön liittyy vaikeita eettisiä ongelmia.

Leviin perustuvilla prosesseilla olisi mahdollisuus tuottaa aivan eri suuruusluokkaa olevia määriä biodieseliä. Leviä voitaisiin lisäksi viljellä sellaisilla alueilla, jotka eivät viljan tuotantoon kelpaa.

Mitä tekemistä tällä on Keljonlahden voimalan kanssa? Levien kasvua voidaan edistää johtamalla voimalaitoksen tuottama hiilidioksidi niiden ravinnoksi. Hukkalämmöllä voidaan lämmittää kasvatusaltaita ja edistää näin levätuotantoa.

Mielestäni tässä olisi hyvä sauma Jyväskylän Energialle ja yliopistolle aloittaa vahva tutkimustyö ja selvittää mahdollisuudet biodieselin tuottamiseen voimalaitoksen rinnalla.

OSMO ROSTI Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Lyhyet

LyhyetKyllä on kylmää kyytiä Rinteen bussissa. Velkaa otetaan roimasti ja veroja korotetaan.Sipilää ikävä

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

Lyhyet

Lyhyet

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

Kehitystyötä ei ole vara hukata

Oppimateriaalien hankintaan yhdenvertaisia ratkaisuja

Kivihiili kiellettiin jo

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.