Keljonlahti. Nyt.

Tuore uutinen Yhdysvalloista kertoo, että liittohallitus on päättänyt lopettaa tukensa hiilivoimaloiden rakentamiseen maaseudulle. Syynä politiikan muutokseen pidetään Yhdysvaltojen hallituksen kasvavaa huolta ilmastonmuutoksesta. Vastaavia esimerkkejä hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen liittyvistä toimenpiteistä energiantuotannossa uutisoidaan päivittäin eri puolilta maailmaa.

Entä Jyväskylä? Uudella turvevoimalallaan kaupunki nopeuttaa ilmastonmuutosta noin miljoonalla hiilidioksiditonnilla vuosittain.

Turve, joka on arvioitu jopa kivihiiltäkin pahemmaksi polttoaineeksi hiilidioksidipäästöiltään, ei tule saamaan kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n luokituksessa uusiutuvan energian statusta. Kuten vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki Keskisuomalaisen puheenvuoro-palstalla kirjoitti (4.3.), turpeen käyttö energialähteenä voi liittyä enää vain lyhytaikaisiin ratkaisuihin Suomen siirtyessä vihreään energiapakettiin.

Jos ja kun maailman suurimmaksi turvevoimalaksi mainittu Keljonlahti valmistuu parin kolmen vuoden kuluttua, pitäisi lyhytaikaisten energiaratkaisujen aika olla jo ohi. Kaikesta huolimatta, paradoksaalisesti, Jyväskylä aloittaa vuosikymmenten mittaisen massiivisen turpeen polton silloin, kun muualla on tehty uusiutuvan energian tuotantoon liittyviä välttämättömiä ratkaisuja. Jyväskylän onneton energiapolitiikka tulee kalliiksi sekä kaupunkimme asukkaille että luonnolle. Keljonlahden voimala lähes kaksinkertaistaa Keski-Suomen turvesuotarpeen.

Keljonlahden suurvoimalan ympäristölupaa haettiin ja se saatiin suhteelle, jossa turpeen käytölle ilmoitettiin 65-100 prosenttia ja puulle vastaavasti 0-35 prosenttia.

Kuinkahan moni Jyväskylän kaupunginvaltuutettu äänestäisi Keljonlahden turvevoimalan puolesta, jos äänestys tapahtuisi vasta nyt ja kyseessä olisivat edellä olevat prosenttimäärät, joilla ympäristölupa aikanaan saatiin?

Nyt on vielä mahdollisuus pysäyttää Keljonlahden voimalahanke ja valita tulevaisuuden energian tuottamiseen sellaiset ratkaisumallit, joissa Jyväskylän maine uuden teknologisen tutkimuksen osaamiskeskuksena saa konkreettisen näytön.

JUKKA AMMONDT kaupunginvaltuutettu (vihr.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lentoja tarvitaan

Lyhyet

Lyhyet

Toinen aste on toista maata

Kelpaako siirtymärahaston JTF Keski-Suomellekin?

Sotiemme kaatuneita on usein luetteloitu väärin

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jyväskylä ansaitsee kasvun

Mielipide: Tarton rauhasta 100 vuotta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.