Keljossa palaa kotimainen – raha

Suurisavotta-oikeustaistelun myötä minusta tuli tietovuotojen kaatopaikka.

”Kivihiilivaunuja tuli 1000, ne kuljetettiin piiloon pitkin Pohjanmaata, Pönttövuori oli täynnä, vaunuvuokra oli 74 euroa, 74 000 päivässä, vaunuista maksettiin vuokraa yli puoli vuotta, vaunut purettiin kaivinkoneella, ei kippaamalla, umpijäisistä vaunuista hiili irrotettiin piikkaamalla, venäläinen vaati vaunut pestyinä takaisin, kivihiilen pesuvesiä valui Päijänteeseen, logistiikassa ja rakentamisessa hyväveliverkko, asioista ei saa puhua…”

Kysyin huhun aitoutta energialaitoksen johdosta. Totta, paitsi ettei pesuvesiä mennyt Päijänteeseen. Se oli kivihiilipölyä. Vaunusuman syyksi oli selitetty venäläisten veturimiesten lakkoilua.

Tuttu tarina. Olin 1994 Uimaharjun sellutehtaalla. Venäläinen maksatti kymmenien miljoonien oppirahat ensolaisilla. Puu oli miltei ilmaista, mutta tukkimalla ratapihat synnytettiin kaaos ja miljoonien vaunuvuokratili.

Venäläinen osaa – teki saman Keljossa. Seuraavaan sopimukseen Enso kirjasi erilliskohdan vaunuvuokrista. Hyvä muistaa myös Keljossa.

Paljonko VR laskutti vaunujen piiloon kuskaamisesta? Paljonko maksoi vaunujen purku, puhdistuksineen? Jos vaunuvuokra ei ollut 74 000 päivässä ja koko aikana yli 10 miljoonaa euroa, niin paljonko? En saanut tietoja, koska ne olivat liikesalaisuuksia.

Eikö vaunuilla tukkimista huomioitu sopimuksessa? Eikö vaunujen työlästä ja kallista pesutarvetta huomioitu hinnoittelussa? Jos ei, niin jälleen Keljossa tehtiin miljoonaluokan sopimusvirhe.

Miksi purkamista ei tehty kipaten vaan kaivurilla? Särkyikö vaunuja? Uimaharjussa venäläinen teki miljoonatilin laskuttamalla rikkoontuneista vaunuista. Miten Keljossa?

Onko savupiippu miljoonasalaisuus? Jyväskylän kaupunginvaltuuston ja lämpöyhtiön hallituksen jäseniä jututettuani havaitsin, että vallalla on herkkusienimalli; pidetään pimennossa ja syötetään puppua. Istuvien kansanedustajien ja ex-ministerin johdolla on ummistettu silmät totuudelta. Kukaan ei myöntänyt, että savupiippu on rapautunut – ja edessä on miljoonaremontti, kuten huhu kertoo.

Pimitys ja salailu on saatava loppumaan. Keljoon polttoaineeksi vain ja ainoastaan puu ja turve – kyllä niistä mieluummin maksetaan kuin veli venäläisen vaunuista.

Avoimet kysymykset voimalan johdolle ja luottamushenkilöille: Onko miljoonien savupiippuhuhu totta? Onko huhu voimalan päärahoittajan Handelsbankin sopimuksen umpeutumiseen liittyvistä miljoonakuluista totta? Mitä muita kuluja on odotettavissa lähivuosina?

Muurameen tulee uusi kauppakeskus, jonka alta puretaan kunnan oma lämpölaitos ja siirrymme Keljon kaukolämmön piiriin. Muuramelaisena haluan tietää, mitä Keljossa oikeasti tapahtuu.

Hyvät äänioikeutetut – olkaa tekin uteliaita ja aktiivisia. Kysykää asioista. Nyt niihin voi saada vastauksia. Vappuna toreilla ja kaduilla ei ole enää piparin tarjoajia.

Reijo Lahtonen

kansanedustajaehdokas (ps.)

Muurame

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.