Ken on paras jalkapalloilija kautta aikain?

Jalkapallon EM-kisat olivat ja menivät. Monen mielestä ne olivat kautta linjan onnistuneet ja positiivista, hyökkäävä futista hyvin esiin tuonut turnaus. Yhdyn täysin valmentaja ja tv-kommentaattori Juha Malisen analyysiin, että nämä olivat kokonaisuutena kaikkien aikojen arvokisat.

Tuosta viimeisestä lauseesta voikin hahmottaa hyvän ja aina ajankohtaisen kysymyksen: kuka on maailman kaikkien aikojen paras jalkapalloilija. Jos asiaa kysytään brasseilta se on tietenkin Pele, argentiinalaiset taas vannovat Maradonan nimeen, Ilkka Kulmala Brasilian Ronaldon jne.

Mutta varmaa on että tuon suuren tittelin ansaitsevan pitää omata todella huomattavia lajiin liittyviä taitoja ja hän on omalla panoksellaan sekä epäitsekkäällä johtajuudella mestaroinut joukkuetovereitaan ja vienyt ryhmänsä useisiin suurvoittoihin. Lisäksi mestareitten mestarin on täytynyt tuoda jalkapalloon jotain omaleimaista, jäljittelemätöntä magiaa johon ihmiset yli rajojen ihastuvat. Väitän, että seuraavat lyhyesti esittelemäni pelaajat täyttävät nämä kriteerit helposti. Ja lisäksi nämä todelliset supertähdet pärjäisivät ominaisuuksillaan lajissa nimeltä jalkapallo vielä 2100-luvullakin!

Pele, Brasilia: "Musta helmi" joka on yksi kuuluisimmista ihmisistä kautta aikojen. Rytmin suvereenimestari, jolla on uskomaton kehon hallinta ja eläimellinen lähtönopeus. Nerokas ajattelija, joka hyödynsi näkökenttäänsä, joka oli 30 prosenttia laajempi kuin normaalilla ihmisellä.

Franz Beckenbauer, Saksa: Kapteenien kapteeni, jolla oli ehkä maailman historian täydellisimmät syötöt. Poikkeuksellisen idearikas ja saksalaisittain epätavallisen oikukas. 70-luvun Saksan pelin sielu, jonka lempinimi "keisari" ei ollut yhtään liikaa.

Diego Maradona, Argentiina: Mahdoton pelaajana ja ihmisenä. Sai koko Argentiinan polvilleen peliesityksillään. Mieletön tasapaino, peliajatus sekä tilanteiden järjestelykyky. Parhaimmillaan pelaaja, joka kesytti pallon täydellisesti.

Alfredo Di Stefano, Argentiina: Real Madridin kaikkein suurin legenda. Mahtava strategi, joka osasi jalkapallosta kaiken. Juonikas "Don Alfredo" hallitsi suvereenisesti kentän jokaista aluetta. Monien asiantuntijoiden suosikki kaikkien aikojen pelaajaksi.

Ferenc Puskas, Unkari: Unkarin ihmejoukkueen "primus motor". Arvaamattoman ovela taktikko, jonka pelisilmä oli vertaansa vailla. Yksi historian tuhoisimmista maalisylkijöistä. Muodosti Real Madridissa unohtumattoman parivaljakon Di Stefanon kanssa.

Johan Gruyff, Hollanti: Tulppaanimaan sielu ja epäjumala, jonka taidot olivat kuin satukirjasta. 70-luvun maagisen Hollannin superjoukkueen aivot, joka oli yksi taktisimmista pelaajista koskaan. Jalkapalloilija Jumalan armosta, joka on allekirjoittaneen suosikki vihreän veran kuninkaaksi.

Zidenine Zidane, Ranska: Modernin ajan paras jalkapalloilija kiistattomasti. Keskikentän taikurimainen maestro, jolla oli ehkä samettisin kosketus pelivälineeseen kaikki palloilulajit mukaan lukien. Juonikas ja vaarallinen ns. isojen maalien mies, jonka poistuminen jätti ison ikävän koko jalkapalloilevaan maailmaan.

Listaa olisi voinut jatkaa vielä ainakin kymmenellä suurella mestarilla, mutta tila ei riitä. Lopuksi totean vain, että näihin suurpelaajiin jotka mainitsin niin esim. Cristiano Ronaldolla ja kumppaneilla on vielä huikea matka. Ehkä hekin vielä ansaitsevat päästä tähän Hall of Fameen. Aika näyttää.

HEIKKI JÄRVELIN Toivakka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Uutissuomalaisen debatti: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle, varoittaa Risto Murto – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Lyhyet

Lyhyet

Seurakunnat hoitavat kyllä metsiään

Puistokadun pyörä- reitit turvallisiksi

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Pilataanko nyt Päijänteen kulttuurimaisemat?

Väärä paikka tuulivoimaloille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.