Kenelle Yle oikein kaivaa kuoppaa?

Muutamaa päivää ennen Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaamista Yle yllättää tai paremminkin hämmästyttää.

Maailman kahden mahtimaan johtajan tapaaminen Helsingissä on imagollisesti Suomelle lottovoitto. Jokainen Euroopan maa kirkuen ottaisi vastaan Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisen isännöinnin. Tapaamisen järjestyminen on kunnianosoitus Suomen harjoittamalle uskottavalle kansainväliselle diplomatialle. Presidentti Sauli Niinistön aktiivinen vuoropuhelu lännen ja idän välillä tuottaa tuloksia.

Piskuinen Singapore nousi kuukausi sitten koko maailman silmätikuksi, kun Pohjois-Korean presidentti Kim Jong-Un ja Trump tapasivat. Tätä julkisuutta Singapore ei olisi voinut ostaa edes rahalla. Singapore otti iloiten vastaan huipputapaamisen ja voi olla nyt iloinen onnistuneesta isännyydestään.

Näin kaiketikin pitäisi myös Suomen olla. Onhan Trumpin ja Putinin tapaaminen yksi merkittävin tapaaminen tänä vuonna koko Euroopassa. Mutta mitä tekee Yle?

Yle kysyy ja uutisoi näyttävästi, mitä Taloustutkimus on runsaan 1000 ihmisen haastatteluilla kesäkuussa pystynyt osoittamaan. Suomalaiset eivät arvosta Trumpia. ”Suomalaiset suhtautuvat suurella varauksella Donald Trumpin toimiin Yhdysvaltain presidenttinä.”

Jotta puukko varmasti osuisi ja uppoaisi, Yle ylistää uutisoinnissaan:

”Presidentti Trumpista on tullut suorastaan suomalaisia yhdistävä tekijä: kielteisen käsityksen Yhdysvaltain nykyisen presidentin toimista jakavat miehet ja naiset, pieni- ja suurituloiset sekä etelä- ja pohjoissuomalaiset.”

Ja Yle jatkaa: ”Vain pieni osa suomalaisista on sitä mieltä, että Trump on tehnyt maailmasta turvallisemman. Suurin osa suomalaisista uskoo, että Trump on heikentänyt sitoutumista ympäristönsuojeluun.”

Ylen uutisoinnissa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Ville Sinkkonen joutuu arvioimaan, että Ylen kyselyn taustalla on kansainvälisen yhteistyön vastainen politiikka. Yhdysvallat on Trumpin presidenttikauden aikana vetäytynyt Pariisin ilmastosopimuksesta ja Iranin ydinsopimuksesta. Tullit Euroopasta tuotavaa terästä ja alumiinia vastaan tulivat voimaan kesäkuun alussa.

Rahalla saa ja hevosella pääsee. Mitäpä tutkimuslaitos ei tekisi rahasta.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen nolaa itsensä ja arvostetun tutkimuslaitoksensa todetessaan olevansa yllättynyt tuloksista. ”Hänestä on erikoista, ettei Pohjois-Korea-neuvotteluiden jälkeen tuon useampi suomalainen katso Trumpin tehneen maailmasta turvallisempaa.”

Taloustutkimuksen saama toimeksianto on häpeällinen osoitus siitä, miten valtiojohtoinen media toimii Suomessa ja pyrkii vaikuttamaan. Oli Yhdysvaltain presidentistä sitten mitä mieltä tahansa, sen toistaminen, että Donald Trump on idiootti, epäuskottava peluri, ailahtelevainen johtaja, jonka toimissa ei ole päätä ja häntää, on yritys mollata Suomen saama arvokas kunniainosoitus maailman kahden johtajan tapaamisen järjestäjänä.

Voisi kuvitella, että myös Ylelle olisi tärkeää, miten Suomea markkinoidaan senkin jälkeen kun Suomi juostiin maailmankartalle.

Ikävä kyllä Suomi on sitä, mitä meistä ajatellaan. Suomalainen tuote myy maailmalla pitkälti Suomi-kuvan kautta. Julkisen Sanan neuvoston tulisi Ylen rahoituksesta päättävien kansanedustajien lisäksi arvioida Ylen toiminnan tasoa ja objektiivisuutta.

Ilari Kotimäki

Keuruu, Pihlajavesi

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet 26.5.

Suomi on ilmastorikollinen

Metsäteollisuuden talousmetsät eivät sovellu luontoretkeilijöille

Luonnon hävityksen kauhu odottaa meitäkin Laukaassa

Onko masentunut ihminen sairas?

Lyhyet 25.5.

Koulussa huomio perustaitoihin

Alle 18-vuotiaan työllistäminen on vastuullinen teko

Hallitusohjelmaan kansallinen talous- taidon ohjelma

Sain hyvää palvelua

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.