Kenelle kuuluvat ihmisoikeudet?

Sosiaalialan opiskelijoina ja tulevina ammattilaisina olemme pohtineet vanhusten ihmisoikeuksien toteutumista. Tarkoituksenamme ei ole arvostella tai syyllistää ketään, vaan haluamme herättää arvokeskustelua niin omaisten, työntekijöiden kuin päättäjienkin keskuudessa.

Suomen perustuslain mukaan julkisen vallan on turvattava perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen, kuten oikeus yhdenvertaisuuteen ja välttämättömään huolenpitoon. (Ikäihmisten palvelujen laatusuositus, Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisuja 2008:3)

Jyväskylän kaupungin vanhuspalvelujen linjaus on se, että vanhukset hoidetaan kotiinsa niin pitkälle kuin on tarkoituksenmukaista, ja laitospaikkoja vähennetään jatkuvasti. Miten saadaan ihmisoikeudet turvattua niin kotihoidossa kuin myös laitoksissa?

Onko niin, että kun ihminen joutuu turvautumaan sosiaali- tai terveyspalveluihin, hän oikeutetusti menettää yksityisyytensä, itsemääräämisoikeutensa ja ihmisarvonsa? Minkä ikäisenä itse olisit valmis siihen, että joku muu päättää, milloin menet nukkumaan, heräät, syöt, käyt vessassa ja peseydyt?

Työntekijöiden vähyyden vuoksi asiakkaille ei riitä aikaa ja asiakkaat voivat kokea yksinäisyyttä. Vanhukset ja hoitajat voivat huonosti ja väsyvät. Resurssipula ei kuitenkaan oikeuta huonoon hoitoon tai vanhusten kaltoinkohteluun.

Suomessa joka toinen päivä yli 65-vuotias tekee itsemurhan. Miksi tästä ei puhuta?

EU-direktiivi määrää, että lehmien on päästävä ulos vähintään 60 päiväksi vuodessa. Vankien on saatava ulkoilla lakisääteisesti vähintään puoli tuntia päivässä. Vanhusten ulkoilua ei ole määrätty missään laissa ja tälläkin hetkellä on vanhuksia, jotka eivät ole päässeet ulos vuosiin.

Kuinka moni haluasi kokea ne epäinhimilliset olot, joissa vanhukset joutuvat päivittäin elämään?

Ihmisellä on oikeus lämpöön, ravintoon ja hyvään hygieniaan. Nämä ihmisten perustarpeet ja -oikeudet eivät välttämättä toteudu nykypäivän vanhustyössä.

Kenelle kuuluu vastuu ihmisoikeuksien noudattamisesta? Mikä on etiikan osuus vanhustyössä? Miksi omaisilla on moraalinen oikeus jättää läheisensä yhteiskunnan hoidettaviksi? Miten päättäjät voivat toimia tuntematta vanhustyön arkea? Olisitko itse valmis tämän päivän vanhuuteen? Millainen sinun vanhuudestasi tulee?

Miksi me, opiskelijat, emme uskalla laittaa nimiämme tämän kirjoituksen loppuun?

MARJA-LIISA KOKKO lehtori vanhustyön syventävien opintojen sosionomi-opiskelijat Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Hyvinvointiyksikkö

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Seniorikortin hankala uudistus

Saksa jyrää Euroopassa!

Suomen uusin ja rumin?

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jalankulkija on turvaton tietyömaan kaaoksessa

Mielipide: Kohti kestävää energiatuotantoa

Mielipide: Isännöitsijällä eri näkemys perukirjasta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.