Keppi porkkanaksi tulkkauksessa

Keskisuomalainen uutisoi oikeustulkkauksen laadusta ja nosti kissan pöydälle kirjoittamalla syyttävän sormen osoittavan kaksiportaista kilpailutusta, jossa laatu ei toteudu aina parhaalla tavalla (KSML 3.6.). Hansel Oy on kilpailuttanut vuoden kuluessa valtionhallinnon tulkkauspalvelut jo kahteen kertaan onnistumatta tuottamaan keskenään vertailukelpoisia tarjouksia. Kilpailutukset ovat poikineet lukuisia valituksia, jopa markkinaoikeuteen.

Hanselin epäonnistuneissa kilpailutuksissa tulkkauksen laatua on yritetty parantaa nostamalla tulkkausyritysten palveluksessa olevien tulkkien koulutus- ja kokemuskriteereitä. Näin ei kuitenkaan löydy parempia tulkkeja vaan käytettävissä olevien tulkkien määrä supistuu entisestään. Sen sijaan, että syytetään tulkkausyrityksiä vähemmän pätevien tulkkien käytöstä, kannattaisi keskittyä lisäämään tulkkikoulutusta kielissä, joissa päteviä tulkkeja ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi.

Tulkkausyrityksillä itsellään on paras näkemys kunkin tulkin ammattitaidosta. Hanselin pitäisikin kilpailuttaa tulkkausyritysten laadunvarmistusprosesseja eli kykyä toimittaa tehtävään soveltuvia tulkkeja sen sijaan, että se asettaa muodollisia kriteereitä tulkkausyrityksen työntekijöille kiinnittämättä valintakriteereissä huomiota itse yrityksiin. Tulkkausyritysten toimintavapauden rajoittamisella saattaa tässä tapauksessa olla päinvastainen vaikutus.

Tulkkifirmoja edustava Suomen käännöstoimistojen liitto on jo pitkään ehdottanut, että Hansel valvoisi tulkkausyritysten laatua niin sanotun dynaamisen rankingin avulla, jossa jatkuvat laatupoikkeamat pudottaisivat toimittajayrityksen toimittajalistan hännille. Tässä tapauksessa keppi toimisi parhaana porkkanana.

Katja Virtanen

puheenjohtaja

Erik Miller

varapuheenjohtaja

Suomen käännöstoimistojen liitto (SKTOL) ry

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Keski-Suomi säilyy tulevaisuudessakin

Soteuudistuksen palattava juurilleen

Lyhyet

Kirjakarkki on kiva palkka

Vanhan Kirjan Talvi on nimenä vakiintunut

Jyväskylään mahtuisi uusi kirjallisuustapahtuma

Suomi ei tarvitse mitään hyökkäys- aseita

Lyhyet

Lyhyet

Kiitos Palokan terveyskeskukselle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.