Kerroin, miten asiat meillä ovat

Jopa oli Viljo Kohosen korvat kuulleet kummia, tai tahto ymmärtää kuultua vinksallaan (KSML 12.5.). En ole vahingossakaan sanonut koskaan kenellekään, en Keski-Suomen Kipinä ry:n tilaisuudessa enkä missään muuallakaan, etteikö eläkeläinen olisi ansainnut eläkettään ja olisi oikeutettu siihen. Jos olet rehellinen, et ole voinut mitenkään ymmärtää minua noin väärin.

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että satojen tuhansien ihmisten eläkkeet ovat liian pieniä. Alimpien eläkkeiden tuore ja pieni kohennus on askel oikeaan suuntaan, mutta se ei auta paljon eikä monia.

Eläkejärjestelmästä keskustellessamme sanoin sen, miten asiat meillä ovat. Eläketurva karttuu vuosien varrella ansioiden ja yrittäjätulojen myötä. Kerroin myös, että emme keskimäärin maksa eläkemaksuja läheskään niin paljon kuin keskimäärin eläkettä nautimme, jos elämme normaalipituisen elämän. Lopun maksavat eläkemaksuissa tänään työssä olevat ja heidän työnantajansa.

Eläkeindeksin ”taittoratkaisu” Lipposen hallitukselta oli väärä, mutta sen palauttamista Kipinän tilaisuudessa enkä muuallakaan ole luvannut. Kaiken lisäksi nykyisin se antaisi vähemmän kuin taitettu indeksi. Huomattakoon, että Kimmo Kiljusen johdolla eduskuntaan tuotu asiaa koskeva kansalaisaloite ei edennyt. Vaikka joistakin lausumista eduskunta oli erimielinen, vanhan indeksin palauttamatta jättämisestä olimme yksimielisiä.

Vaatimus, että olisin luvannut Liisa Mariapori -nimiselle tutkijalle, että hänen ”pitäisi saada väitöstilaisuus tutkimukselleen Vaasan yliopistossa” on varmaan hyvää tarkoittava. Minulla ei ole sellaisen lupauksen antamisen oikeutta, eikä pätevyyttä sen arvioimiseen, onko hänen työnsä tohtorin tutkinnon arvoinen.

Sanoin Kipinän tilaisuudessa monta kertaa, että työmarkkinatukea voidaan käyttää työttömän palkkaamiseksi esimerkiksi yritykseen. Mutta sitä en kannattanut enkä kannata jatkossakaan, että valtio maksaisi jatkuvasti esimerkiksi 1 500 euroa kuukaudessa kaikkien työttömien palkasta.

Mauri Pekkarinen

eduskunnan I varapuhemies

kansanedustaja (kesk.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

Hoitajamitoitus-vääristelyä

Suomessa on hyviä ja huonoja maahanmuuttajia

Lyhyet

Lyhyet

Keski-Suomen kuntien talous on saatava kuntoon

Eläkkeiden alentaminen tuhoisaa taloudelle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.