Kesäteatterit tarvitsevat valtakunnallisen näkyvyyden

On hienoa, että maakunnan päälehti käyttää kesäteatteritarjonnan esittelyyn kokonaisen aukeaman (KSML 28.5.). Esittelyn yhteyteen kirjoitettu negatiivishenkinen ja hyökkäävä toimittaja Tomi Tuomaalan kommentti muita kesäteatteriesitteitä kohtaan pisti kuitenkin silmään.

Suomen Harrastajateatteriliiton Kesäteatteriesite on ilmestynyt vuodesta 1973. Valtakunnalliseen esitteeseen mukaan lähteminen on teattereille täysin vapaaehtoista, eikä siihen ole tarkoituskaan kerätä kaikki satoja Suomen kesässä esitettäviä näytelmiä. Kesäteatteriesite toimii huokeana mahdollisuutena saattaa oma esitys valtakunnalliseen tietoisuuteen.

Esitteemme on pienestä ilmoitusmaksusta huolimatta noin 50-sivuinen, laadukkaasti taitettu opas, joka ei sisällä asiavirheitä, kuten toimittaja Tuomaalan sinällään ansioitunut koonti. Valtakunnallinen esite palvelee valtakunnallista näkyvyyttä suosivia kesäteattereita. Ilmaiseksi ympäri Suomea jaettavan esitteen kulut katetaan varsin pienillä ilmoitusmaksuilla (alkaen 90 euroa).

Vuonna 2017 esitettä uudistettiin ja siihen liitettiin käyttöä helpottavia karttoja. Samalla muutimme esitteen nimen oppaaksi, koska koimme sen kuvaavan paremmin nykyistä muotoa.

Emme pidä kesäteatteriasiakkaita tyhminä kuten Tuomaala tuntuu tekevän. Uskomme että nykypäivänä jokainen etsii tietonsa monen väylän kautta ja tutustuu oman paikkakunnan tarjontaan esimerkiksi Tuomaalan kokoaman koonnin kautta.

Oppaan lisäksi vuonna 1948 perustettu järjestömme julkaisee jäsentemme (540 harrastajateatteria) ohjelmistoa jatkuvasti ympärivuoden internet-sivuillamme, tekee järjestöllistä yhteistyötä teatteripalveluiden kehittämiseksi ja tukee jäsenteattereitaan avustuksilla sekä muilla tukipalveluilla.

Suomen Harrastajateatteriliiton syyttäminen valemediaksi (varsinkin nykypäivän tilanteessa) ja kolumnin kokoinen hyökkäys tuntuu kohtuuttomalta sekä loukkaavalta.

Kesäteatterioppaamme ei ole tarkoitus johtaa ketään harhaan tai aiheuttaa pahaa mieltä ”tahallaan tai edes tyhmyyttämme”, emmekä jaksa uskoa, että se on myöskään talkoovoimin tehdyn Keski-Suomen Harrastajateatteriyhdistyksen esitteen tarkoitus.

Toimittaja Tuomaala harrastaa itse harrastajateatterin tutkimista, joten arvelen kuitenkin, että meillä on yksi yhteinen nimittäjä – rakkaus harrastajateatteriin.

Itse mielelläni käsittelen aihetta positiivisessa hengessä. Toivotankin toimittaja Tuomaalan sydämellisesti tervetulleeksi seuraamaan Jyväskylän Harrastajateatterifestivaalin upeaa ohjelmistoa 18.–20.8. Siellä tulee paremmalle mielelle!

Merja Laaksovirta

toiminnanjohtaja

Suomen Harrastajateatteriliitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

Mielipide: Tasa-arvo ei ole kehollista

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

Lyhyet

Lyhyet

Asunto-osakkeiden siirrot on tutkittava

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.