Keski-Suomen on aika yhdistää voimansa

Jo Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen ohjelma kertoi, mitä tuleman pitää. Ohjelma on rajun keskittämisen julistus. Siinä on kaavat keskitetyn Suomen rakentamiseksi, vihjeet jo siitä, mihin hallitus tähtää puolustushallinnossa, kunnissa ja monessa muussa asiassa.

Silti muun muassa kansanedustaja Tuula Peltonen (sd.) julisti heti viime kesänä artikkelissaan Keskisuomalaisessa, kuinka hän puolustusvaliokunnan jäsenenä on avainasemassa puolustamaan Keuruun varuskuntaa. Jämsän oman varuskunnan menettämistä Peltonen ei osannut edes pelätä.

Kun huhut etenkin Keuruun varuskunnan lakkauttamisesta kiihtyivät, me kaikki maakunnan kansanedustajat teimme työtä maakuntamme varuskuntien puolustamiseksi. Silti jotkut hallitusryhmien edustajat jatkoivat vielä kuitenkin, kuinka nämä asiat hoidetaan hallituspuolueiden edustajien voimin.

Lopputulos on nyt tiedossa. Puheet eduskunnassa on pidetty. Välikysymysäänestys on takana. Hallituspuolueiden kansanedustajat, myös Peltonen, tukivat hallitusta sen saneerausratkaisuissa.

Kun kokoomusministerin toimesta hätäkeskus päätettiin siirtää Jyväskylästä Vaasaan, maakunnassa oli oikeutettu ja suuri ärtymys. Myös minä silloisena ministerinä sain siitä ymmärrettävästi osani.

Väheksymättä ikävää hätäkeskusratkaisua kannattaa muistaa, että sen suorat työpaikkamenetykset Jyväskylässä ovat noin 30 henkilöä. Jos Keuruun menetysuhkat suhteutetaan Jyväskylään, tarkoittaisi se Jyväskylässä yli sata kertaa suurempaa, eli pitkälti yli 3000 työpaikan menetystä.

Keski-Suomi ei voi jättää asiaa tähän. Meidän on yhdistettävä voimamme varmistaaksemme, että Keuruulla on jatkossakin kenties hivenen uusi, mutta tärkeä rooli Suomen sisäisen turvallisuuden ja maanpuolustuksen järjestelmässä. Mahdollisuuksia siihen on. Niiltä osin kuin menetyksiä kuitenkin tapahtuu, on ne korvattava uusilla työpaikoilla.

Jämsän Hallin mahdollisuudet korvaavien työpaikkojen saamiseen ovat kenties Keuruuta paremmat. Silti myös Jämsä ansaitsee koko maakunnan täyden tuen.

Aivan ymmärrettävää on, että puolustusvoimienkin on vedettävä vyötään kireämmälle. Mutta miksi miljoonien eurojen vuokratappiot valtiolle jokaisesta suljettavasta varuskunnasta erikseen, kun uusista ratkaisuista tulee lisäkustannuksia?

Miksi esimerkiksi Helsinkiin jää kolme varuskuntaan? Ja miksi vasta välikysymyskeskustelun jälkeen julkisuuteen tieto, että ohjushankintoihin aiotaan käyttää satoja miljoonia euroja?

Mauri Pekkarinen

kansanedustaja (kesk.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Parempaa salaattia!

Monilta tuntuu unohtuneen, miksi joulua vietetään

Voiko koulun joulujuhla kirkossa olla lainvastainen?

Oppositiossa on mukavaa

Lyhyet

Oma auto kaupan pihaan?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.