Keski-Suomen työttömyys vaatii pikahoitoa

Työ- elinkeinoministeriön työllisyyskatsaus on Keski-Suomelle synkkää kertomaa. Maakunnan 16,9 prosentin työttömyysastetta huonompi oli tilanne vain Talvivaaran ongelmista kärsivässä Kainuussa 18,2 prosenttia, Lapin lukemat olivat meidän luokkaa, 17,1 prosenttia.

Keski-Suomen tilanne on heikennyt nopeimmin koko maassa. Tilanne on huonoin sitten 1990-luvun alun. Saarijärven lukemat ylittivät jo 20 prosenttia. Lähes samoissa ollaan muuallakin, muun muassa Äänekoskella.

Jyväskylän työttömyysaste 17,4 prosenttia on suurten kaupunkien korkein. Perää pitää myös Jyväskylän seutu. Kun mainostetun nuorisotakuun piti saada niskalenkki alle 25-vuotiaiden työttömyydestä, se on kasvanut vuoden aikana Keski-Suomessa lähes 600:lla. Yhtä avointa työpaikkaa kohti maakunnassa on 22 työnhakijaa, kaksinkertainen määrä muuhun maahan verrattuna.

Näköpiirissä olevat yksityiset investoinnit tai valtion normaali työohjelma eivät paranna maakunnan tilannetta riittävästi. Päinvastoin, etenkin yksityisillä palvelualoilla ja kunnissa on odotettavissa työpaikkojen edelleen vähenemistä. Keski-Suomi tarvitsee nyt nopeavaikutteisen työllistämisohjelman. Ely-keskuksen, Keski-Suomen liiton, kuntien ja elinkeinoyhtiöiden on joustava sellainen kokoon ensi tilassa.

Keski-Suomella on ollut ja on tässäkin tilanteessa kasapäin hankkeita esittää maan hallituksen rahoitettavaksi. Tällä kertaa hallituksen on myös osoitettava rahoitus välttämättömimpään. Perjantaina kokoontuva maakunnan liiton hallituksen ja kunnanjohtajien on syytä linjata asia.

Vaikeutunut työllisyys ja työvoimatoimiston voimavarojen riittämättömyys ovat johtaneet myös siihen, että työttömien lakisääteisen työttömyysturvan saaminen viivästyy. TE-toimiston lausunnon saamiseen voi mennä jopa 7–8 viikkoa, kun laki määrittelee maksimiajaksi 30 päivää. Tilanne loukkaa työttömien oikeusturvaa ja se on korjattava ensi tilassa.

Mauri Pekkarinen

kansanedustaja (kesk.)

maakuntavaltuuston pj.

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.