Keski-Suomi on soiden tuhoaja

Vapon tiedotteeseen perustuva juttu "Turvetiedoissa puutteita" (Ksml 27.10.) antoi harhaanjohtavan kuvan etenkin Keski-Suomesta. Suomen alkuperäisen suoalan annettiin ymmärtää olevan vieläkin suota.

Aitoa suota on enää vain noin 40 prosenttia Suomen alkuperäisestä suoalasta ojitusten, allastusten ja muun ihmistoiminnan vuoksi, ja suot vähenevät yhä.

Keski-Suomessa suopinta-alasta on jäljellä enää noin 15 prosenttia. Turvetta kaivetaan lähes viidenneksellä jäljelle jääneestä ja suojelemattomasta suoalasta. Maakunnan alkuperäisistä soista on suojeltu vain noin 3 prosenttia.

Suoluontotyypeistä Etelä-Suomessa jo noin 77 prosenttia on uhanalaisia (48). Täällä tilanne voi olla vielä huonompi. Vain metsissä on enemmän uhanalaisia luontotyyppejä (53).

Uutta turvetta syntyy Keski-Suomessa vain murto-osa täällä poltettuun verrattuna. Turpeen energiasisältö 2 metrin syvyisessä suossa on noin 10 000 MWh hehtaarilla. Esimerkiksi Keljonlahden turvevoimala ahmaisee lupapäätösten mukaisella noin 70 prosenttia turpeenpoltto-osuudella keskimäärin noin 300 hehtaaria tällaista suota vuosittain.

Turpeen karttumisnopeudeksi luonnontilaisella suolla lasketaan usein optimistisesti millimetri vuodessa. Pelkästään Keljonlahden voimalan vuosikulutuksen kattamiseksi ja voimalan aiheuttaman, fossiiliseksi hiileksi laskettavien päästöjen sidontaan tarvittaisiin koko turpeen kasvu noin 600 000 suohehtaarilla (300 ha x 2 000 mm). Maakunnan suoalasta on jäljellä enää viidestoistaosa tästä, noin 40 000 hehtaaria.

Luonnonarvoja voi olla myös ojitetuilla suomailla. Suomen luonnonsuojeluliiton Keski-Suomen piirin muistutuskohteista viidessä turpeenkaivuuluvan hakija ei esittänyt ojitetuilta soilta lainkaan luontoselvityksiä. Muista viidestä muistutuskohteesta neljässä luontoselvitys oli vähintään puutteellinen. Vain kaksi näistä 10 alueesta on merkitty maakuntakaavaan.

Luonnonsuojeluyhdistysten lisäksi muita muistutusten allekirjoittajia on suonkaivuuhanketta kohden ollut jopa puolentoistasataa, kuten korkeimmassa hallinto-oikeudessa käsiteltävän erityisen arvokkaan Lempaatsuon tapauksessa.

Muualla Irlanti on päättänyt luopua turvevoiman tuotannosta, ja Oulukin pyrkii jo samaan, molemmat ilmastonmuutosvaikutusten vuoksi.

Milloin Keski-Suomi ja Jyväskylä lopettavat soiden tuhoamisen ja ilmaston muuttamisen? Yhä useampi koti voi lämmetä esimerkiksi paremmin työllistävällä puulla.

MATTI AALTO puheenjohtaja JUHANI PAAVOLA toiminnanjohtaja Suomen luonnonsuojeluliiton Keski-Suomen piiri ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.