Keskimaa toivoo avointa keskustelua jääviyksistä

Osuuskauppa Keskimaan hallintoneuvoston ja Keski-Suomen liiton varapuheenjohtaja Ahti Ruoppila kritisoi Keskisuomalaista (Ksml 4.6.) valikoivasta esteellisyystulkinnasta. Kirjoitus ansaitsee muutaman kommentin.

Keskimaa ei voi eikä halua vaikuttaa siihen, keitä valitaan julkisiin luottamustoimiin. Sen sijaan meillä on oikeus ja velvollisuuskin arvioida osuuskaupan kannalta sitä, miten keskeisissä hallintotehtävissämme olevat henkilöt toimivat muissa yhteyksissä. Pyrimme osaltamme luomaan selkeitä pelisääntöjä, jotka lisäävät hallintomme läpinäkyvyyttä ja poistavat jääviysepäilyksiä.

Yritysten hyvään hallintotapaan kuuluu, että niiden hallintoon valittu henkilö arvioi myös itse omaa asemaansa, jos samanaikaiset luottamustehtävät yrityksissä ja julkishallinnossa uhkaavat syödä luottamusta hänen tasapuolisuuteensa. Kyse ei ole vain siitä, mitä laki sanoo esteellisyydestä, vaan siitä, miltä tilanne näyttää kansalaisten silmissä.

Esimerkki hyvästä tilannearviosta on hallintoneuvostomme entinen jäsen Ulla Perämäki, joka keväällä 2013 sai omasta pyynnöstään eron Keskimaan hallintoneuvostosta ollessaan ehdolla Keski-Suomen maakuntahallituksen puheenjohtajaksi. Ratkaisu oli mielestämme linjakas.

Hallintoneuvoston puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja ovat mukana Keskimaan hallituksen työskentelyssä. Näin he joutuvat käsittelemään myös toimipaikkaverkoston kehittämistä sekä sen myötä tonttihankintaan ja kaavoitukseen liittyviä kysymyksiä. Nyt käsittelyyn olisi ensi kertaa osallistumassa henkilö, joka on samaan aikaan maakuntaliitossa keskeisessä luottamustehtävässä valmistelemassa ja hyväksymässä maakuntakaavaa. Mielestämme asetelma sisältää ongelmia.

Ruoppila näkee mahdollisen jääviysongelman siinä, että Keskimaan hallituksessa on mukana henkilöitä, joilla on sidoksia esimerkiksi johonkin tavarantoimittajaan tai mediataloon. Näin ei kuitenkaan ole.

Ensinnäkään kyseiset henkilöt eivät käytä julkista valtaa. Toisekseen osuuskauppamme hallituksessa ei käsitellä esimerkiksi markkinointiviestintään liittyviä mediasopimuksia, mediapainotuksia, tutkimushankintoja eikä myöskään yksittäisiä tuotevalikoimapäätöksiä. Näitä käsittelevät alan ammattilaiset palkkatyönään.

Itse asiassa haluamme hallitukseemme juuri henkilöitä, joilla on liiketaloudellista osaamista ja kokemusta. Parhaiten tällaista osaamista saa toimimalla yrityksissä. Näemmekin positiivisena, että hallituksen jäsenillä on monipuolista kokemusta yritysmaailmasta.

Keskimaassa hallituksen valitsee vuosittain hallintoneuvosto. Hallintoneuvoston varapuheenjohtajana Ruoppila on jo vuosia ollut keskeisessä roolissa sekä hallituksen jäsenten valinnan valmistelussa että päätöksenteossa. Kaikki hallitusvalinnat on tehty yksimielisesti.

Osuustoimintaan kuuluu, että jäsenistö osallistuu keskeisesti osuuskunnan hallintoon ja päätöksentekoon. Me Keskimaassa haluamme, että päätöksentekomme on läpinäkyvää ilman mainettamme ja yrityskuvaamme rasittavia riippuvuuksia.

Edistääksemme tätä läpinäkyvyyttä haluamme jatkossakin käydä avointa keskustelua ja luoda yhteisesti hyväksyttyjä pelisääntöjä osallistumiselle — ilman puoluepoliittista tai henkilökohtaista leimaamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.