Keskisuomalaisen työn ja ruoan puolesta

Keski-Suomesta on viime vuosina hävinnyt paljon työpaikkoja. Maakunnan noin 15 prosentin työttömyysaste onkin maan korkeimpia. Eri tahoilla mietitään, mistä löytyy työpaikkoja menetettyjen tilalle ja kuinka pidämme yllä ja kehitämme meillä jo olevaa elinkeinotoimintaa ja työllistymistä.

Ruokatuotantoa tulee ehkä harvemmin pohdittua työllisyysmielessä. Suomen elintarvikeala työllistää suoraan tai välillisesti yhteensä noin 300000 henkilöä. Keski-Suomen elintarvikeketjussa työllistyy suoraan 8500 henkilöä.

Keski-Suomen elintarvikeketjun liikevaihto on noin 1,4 miljardia euroa. Pienen mietinnän jälkeen huomaa, että jos ei itse, niin oma naapuri, sukulainen tai tuttava saattaa olla osa tätä työllistymisketjua.

Ruoan tuotanto työllistää maatilojen ja elintarviketeollisuuden ohella monilla toimialoilla kuten konepaja- ja metalliteollisuudessa, rakentamisessa, kuljetuksissa, energiateollisuudessa, palveluissa ja kaupassa sekä julkisella sektorilla. Maakunnassamme on mm. maatilayrittäjyyttä palvelelevaa metalli- ja konepajateollisuutta. Esimerkiksi Valtra alihankkijoineen työllistää monia keskisuomalaisia.

Keski-Suomen suurimmat elintarvikealan toimijat ovat valtakunnallisten ketjujen yksiköitä kuten Valion Jyväskylän ja Äänekosken meijerit tai Saarioisilta Atrian omistukseen siirtymässä oleva teurastamo Jyväskylässä. Toisaalta maakunnan elintarvikeyrityksistä yli 80 prosenttia on alle viiden hengen yrityksiä.

Suuria tai pieniä, näiden työpaikkojen säilyttämiseksi on tehtävä kaikki voitava. Tulevaisuuden trendit suosivat lähellä tuotettua, hyvin jäljitettävää, vastuullista elintarviketuotantoa. Ruokatuotanto voi olla kasvuala, myös Keski-Suomessa.

Elintarviketeollisuusyritykset seuraavat investointeja pohtiessaan myös lähialueen maataloustuotannon kehittymistä. Alkutuotannon on on oltava kannattavaa, jotta teollisuudelle on tarjolla laadukasta raaka-ainetta.

Keski-Suomessa on runsaat 3000 maatilaa, joista kotieläntuotantoa harjoittavia on noin kolmannes. Monilla tiloilla mietitään sukupolvenvaihdosta tai investointipäätöstä.

Heikko tulokehitys tekee viljelijät varovaisiksi, jopa varovaisemmaksi kuin naapurimaakunnissamme. Huolestuttavan moni päättää luopua kotieläintuotannosta, vaikka viime vuonna kuului positiivisiakin signaaleja maatilojen investointihalukkuudesta.

Nyt pitää huolehtia maatalouden toimintaedellytysten turvaamisesta. Kilpailukykyä ei pidä nakertaa huonosti perustelluilla rajoitteilla ja säädöksillä tai markkinoiden epäreilulla tulonjaolla.

Jokainen voi vaikuttaa omilla ostopäätöksillään maatalouden mahdollistamien työpaikkojen säilymiseen ja lisäämiseen. Elintarvikkeiden vuotuista lähes kolmen miljardin euron kauppataseen vajetta Suomessa voidaan korjata myös tuontia vähentäen suosimalla suomalaista ruokaa.

Vastaavasti maatiloilla ja muissa yrityksissä on syytä käyttää suomalaisella työllä tehtyjä tuotantopanoksia aina kun se on mahdollista. Tässä asiassa tuottajat, yrittäjät ja palkansaajat voivat tukea toinen toisiaan.

Ostopäätös lähellä tuotetun ruoan, muun tuotteen tai palvelun hyväksi on päätös myös paikallisten rahavirtojen, yritystoiminnan ja työpaikkojen puolesta.

Jyväskylässä ja Äänekoskella tehdyt lähes kaikkien valtuutettujen allekirjoittamat valtuustoaloitteet edellyttävät, että julkisten ruokapalveluiden hankinnoissa tullaan ostamaan mahdollisimman paljon suomalaisia elintarvikkeita ja oman alueen lähiruokaa. Samanlaisia esityksiä tai päätöksiä on tehty myös Saarijärvellä ja Muuramessa.

Siinä on haastetta muille Keski-Suomen kunnille ja toisaalta ruokaketjun toimijoille, jotta toivottavasti lisääntyvään kysyntään kyetään vastaamaan.

Ahti Ruoppila

aluejohtaja

SAK

Pertti Ruuska

vt. toiminnanjohtaja

MTK-Keski-Suomi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Suomen uusin ja rumin?

Seniorikortin hankala uudistus

Saksa jyrää Euroopassa!

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jalankulkija on turvaton tietyömaan kaaoksessa

Mielipide: Kohti kestävää energiatuotantoa

Mielipide: Isännöitsijällä eri näkemys perukirjasta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.