Keskittäminen uhkaa Keski-Suomea

Kaupunginjohtaja Markku Andersson on tuonut esille ajatuksen Äänekoski-Jyväskylä-Jämsä - kehityskäytävästä. Viimeksi hän patisteli muun muassa Keski-Suomen Liiton johtoa ja vaati myös kaupungille uutta strategiaa. Tasainen laajeneminen on muuttumassa keskittämiseksi.

Syynä ovat varmaankin hallituksen alullepanemat valtion aluehallinnon uudistukseen liittyvät suunnitelmat siirtää Jyväskylä Tampereen provinssiin ja akatemiatutkijoiden ynnä Paavo Lipposen tunnetut visiot Metropoli-Suomesta. Niissä skenaarioissa ei juuri ole suurempaa tilaa Jyväskylälle tai Keski-Suomen maakunnalle. Jo aiemmin keväällä tuli maakunnassakin käsittelyyn aluekeskusohjelman muutos. Se puolestaan saattaa vahvistaa Jyväskylää ja Jämsää siinä sivussa. Syrjäseudut luultavasti heikkenevät.

Andersson asettaa toivonsa Jyväskylän yliopistoon. Mutta riittääkö se, kun tutkimus uhkaa siirtyä Tampere-vetoiselle allianssille? Huoli on aiheellinen, sillä muissa kolmessa "metropolivaltion" kaupungissa toimii jo nyt vahvistuva tutkimusyliopisto.

Tällä on merkittäviä vaikutuksia myös Jämsän seutukunnalle. Mihin me asetamme täällä toivomme?

Jämsän seudun linja-asiakirja 26.5.2007 on seutukunnan viimeisin julkinen, luettavissa oleva strategia-asiakirja. Seutukunnan toiminnot keskitetään Jämsän ja Jämsänkosken taajamiin. Elinkeinopuolella on sen jälkeen tehty päätös, joka merkitsee maakunnan kolmen kehitysyhtiöin toiminnan kokoamisesta Jykes Oy:n suojiin. Vaikuttaa siltä, että muun muassa Jämsek Oy jää sivukonttoriksi, jos siksikään.

Jämsän seudun vuoden 2007 linja-asiakirja on siis jo jäämässä vanhentuneeksi. Kuhmoisissa on herätty muuttuneeseen tilanteeseen ja omalta, uudelta kuntastrategialta odotetaan apuja totaalisen periferian välttämiseksi. Mitä tekee Jämsä? Onko seutukunnalla jo aika katsoa lounaaseen? Päijät-Hämeelle näyttäisi syntyvän myös samanlainen Tampere-ongelma kuin Keski-Suomellekin.

KARI KESKINEN Kuhmoinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet: Kierrätys- ja uusiutuvat luonnonvarat on pop in! Missä viipyy puukorinenauto, fillareita on jo?

Mielipide: Jyväskylä kehittyy – vai kehittyykö?

Mielipide: Rapautuuko lukion yleissivistävyys?

Lyhyet

Lyhyet

Pyöräilijät, bussit ja liikennesäännöt

Mitä tuli ostettua?

Ohjaamoon nuori voi tulla myös vanhemman kanssa

Aamu Korpilahdella. Kuva: Matti Pietinen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.