Keskittämisestä kohtaamiseen

Loppiaispäivän yleisönosastossa oli kaksi loistavaa kirjoitusta. Toisessa kerrottiin siviiliajossa tapahtuneesta poliisin käyttäytymisestä. Se todentaa, miten ammattitaito saattaa hämärtyä silloin, kun joutuu itse omaa alaansa koskevaan tilanteeseen. Silloin todellinen taito ja ihmisyys punnitaan. Sama vaara piilee kaikilla niin lääkäreillä, hoitajilla kuin opettajillakin. Peiliin pitää kaikkien katsoa – itsenikin.

Toisessa kirjoituksessa Arto Lähteelä osui sote-uudistuksen ytimeen. Keskeistä on kohtaaminen ja läsnäolo etenkin silloin, kun tarve on suurin. Mitä enemmän palveluja ja niistä päättämistä etäännytetään asiakkaista, sitä pienemmäksi yksittäinen ihminen käy järjestelmän rattaissa ja sitä kapeammat ovat luukusta avautuvat maisemat. Silloin on helppo pompotella ja delegoida, kun ei tunne palvelun kohdetta.

Tarvitsemme syliä ja olkapäätä, jota vasten itkeä. Byrokratian syöpä on torjuttava, hallintoa kevennettävä ja tietotekniikka on alistettava rengiksi. Tarpeettomia palavereja on vähennettävä, ja terveydenhuollossa lähiesimiesten on osallistuttava vähintäänkin sen verran alaistensa työhön ja asiakkaidensa elämään, että he ovat perillä siitä, mistä he päättävät.

Vanhusten häpeällinen makuuttamisterapia laitoksissa on purettava. Tarvitaan pieniä viriketoimintaan panostavia hoivakoteja. Järjestelmää ei voi kuitenkaan purkaa ennen kuin korvaavat paikat on rakennettu.

Asukkaiden sairaanhoitokustannukset eivät hoivakodeissakaan vähene, elleivät lääkärit ja hoitohenkilökunta aktivoidu maalaisjärkiseen sairauksien hoitoon. Se on pitkällisen kokemukseni perusteella täysin mahdollista. Systeemiä ja asenteita on vain tuuletettava. Lisäksi joudumme kaikki Suomessa ottamaan enemmän vastuuta, joustamaan yhteiseksi hyväksi ja unohtamaan sanahirviön: virka-aika.

Osatoimintoja on keskitettävä. Tietenkin muuten toimeen tulemattomien yksiköiden ja kuntien on etsittävä vahvempaa. Tarvitsemme maakunnallisen soten THL:n asiantuntijoiden esittämällä tavalla. Tietenkin missä tahansa hallintomallissa reuna-alueiden asema on haasteellinen. Edustuksellinen malli on kiistatta demokraattisin. Isäntäkuntamallissa haja-asutusalueet vääjäämättä kurjistuvat.

Kysymys ei ole puoluepoliittinen. Nyt on taas kerran maakuntien kaikkien ihmisten koottava voimansa elinehtojen ja lähipalveluiden turvaamiseksi. Kyse on kohtaamisesta kuten kuvaamani poliisinkin tapauksessa. Puolueiden on kansan tahdon mukaisesti päätökset tehtävä, joten toivon mahdollisimman monen päättäjän kuulevan kansan ja asiantuntijoiden äänen. Kaikki ei ole elämässä kaupan.

Tapani Kiminkinen

maalaislääkäri

Saarijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

Ilmastonmuutos saadaan vielä kuriin yhteisvoimin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.