Keskitytäänkö sotaharjoituksiin vai rauhanponnisteluihin?

Keskisuomalaisessa (15.5.) oli STT:n toimittama juttu Arctic Challenge (ACE) -sotaharjoituksista, jotka toteutuvat Pohjois-Suomessa, -Ruotsissa ja -Norjassa touko–kesäkuun vaihteessa. Harjoitusta johtaa Suomen ilmavoimat. Paikalle on saapumassa muun muassa toista sataa lentokonetta, mukana harjoituksessa ovat valtavat B-52-pommikoneet. Harjoitus toimii myös amerikkalaisten F15-hävittäjien ja ranskalaisten Rafale-hävittäjien näyteikkunana.

Harjoitusten ja tuhoaseiden tuominen sotilaallisesti liittoutumattomaan Suomeen Venäjän kylkeen on arveluttavaa, ja ne lisäävät jännitystä koko pohjoisella kalottialueella. Samalla ne tuovat vieraiden armeijoiden komennon maaperällemme ja loukkaavat koskemattomuuttamme.

2014 päätettiin tehdä isäntämaasopimus Naton kanssa eduskunnan ja Suomen puolesta. Päätöksen teki presidentti Sauli Niinistö yhdessä ulkopoliittinen ministerivaliokunnan kanssa, ja sen allekirjoitti Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg. Näin kavennettiin kerralla Suomen ulkopoliittista liikkumavaraa, halusimmepa sitä tai emme.

Näin Nato-johtoiset sotaharjoitukset voidaan ”normalisoida” tavanomaiseksi toiminnaksi Suomen turvallisuuspolitiikassa. Missä ovat ulkopoliittiset aloitteet ja diplomaattiset pyrkimykset jännityksen lieventämiseksi?

On syytä olla huolissaan osapuolten varustautumisesta ja lisääntyneistä sotaharjoituksista pohjoisilla ja Itämeren alueella. Näemme arveluttavana sen, että Suomi osallistuu tähän jännityksen lisäämiseen antamalla yhä enenevässä määrin maa-, ilma- ja merialueensa ulkovaltojen harjoittelualueeksi. Suomen sotilaallinen liittoutumattomuus on paras tae siitä, ettemme joudu mukaan suurvaltojen välisiin konflikteihin. Pelkästään Suomeen kohdistuva sotilaallinen uhka ei ole uskottava, emmekä Venäjän ydinohjuksia vastaan voisi myöskään suojautua.

Rauhanpuolustajat on kaikkien maiden asevarustelua vastaan. Emme tässä yhteydessä ilmaise pelkästään huoltamme Yhdysvaltojen tuomaan varustautumiseen. Huolemme Venäjän ja kaikkien muiden tahojen varustautumisesta lähialueellamme on todellinen – mutta uskomme, että Suomi pystyisi vähentämään lähialueidensa sotilaallista jännitystä parhaiten keskittymällä liennytykseen ja aluetta koskevien aseidenriisunta-aloitteiden aikaansaamiseen. Tarvitsemme siis rauhanharjoituksia.

Olavi Kokkonen

puheenjohtaja

Satu Kortelainen

sihteeri

Eero Tapaninen

tiedottaja

Keski-Suomen Rauhanpuolustajat

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Osaamista Alvan johtoon

En ole kuullut leikkausten keskittämisestä mitään uutta

Lyhyet

Lyhyet

Osuuspankin fuusio oli torjuttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.