Keskussairaalassa kohtuuttomia jonotusaikoja

Keski-Suomessa podetaan yhä pahenevaa lääkäripulaa eräissä erikoisyksiköissä.

Hoitotakuu periaatteet eivät toteudu enää määrätyissä aikatauluissa.

STM:n ohjeen mukaan sairaalaan pääsy edellyttää lääkärin lähetettä. Sairaalassa hoidon tarpeen arviointi on aloitettava kolmessa viikossa lähetteen saapumisesta sinne. Arvio voidaan tehdä joko lähetteen perusteella tai kutsumalla potilas tutkimuksiin sairaalaan.

Jos tutkimuksissa todetaan, että potilas tarvitsee sairaalahoitoa, se on aloitettava viimeistään kuudessa kuukaudessa hoidon tarpeen arvioinnista.

Jos oma terveyskeskus tai sairaala ei pysty hoitamaan potilasta määräajassa, sen on järjestettävä potilaalle mahdollisuus päästä hoitoon muualle, joko toiseen sairaanhoitopiiriin tai yksityissektorille. Potilaalle ei aiheudu tästä ylimääräisiä kuluja.

Keskussairaalan silmäosastolla hoidetaan nytkin vajaalla miehityksellä jonossa olevia potilaita.

Oman lapsemme kohdalla on odotettu hoitoon pääsyä lähetteen määräämisestä eli 5.6. asti. Aikaa on kulunut jo yli neljä kuukautta.

Tilanne ei tunnu kovin mukavalle kun sairaalalta ei saa tietoja missä vaiheessa jonotus etenee. Lapsemme toisen silmän näkökyky on todella heikko ja pelkäämme tilanteen vain huonontuvan.

Jos veisimme lapsemme yksityiseen hoitoon, kuka korvaa kalliit leikkaushoidot ja muut hoitoon liittyvät maksut?

Lääkärien olisi hyvä tiedostaa jo lähetettä määrätessään että jonot eivät vedä. Jonotustilanteen voisi kertoa asiakkaalle heti, kun lähete on toimitettu. Toisaalta miksi yksityispuolen palveluista ei voi saada jo terveyskeskuksissa ohjeita?

Tämä vuodatus ei koske vain yhtä yksittäistä tapausta vaan niitä on tullut ilmi useita muitakin. Nyt voisi päättäjätkin nostaa korvansa pystyyn ja alkaa ajaa potilaiden oikeuksia.

Toivoisin että lähetteellisessä tapauksissa asiakas saa jatkuvaa informaatiota hoitoon pääsystä sekä lähetteen käsittelyn etenemisestä keskussairaalassa.

Ainoa keino tuntuu olevan potilasasiamieheltä saatava apu. Mielestäni häntä on turha kuormittaa näin selvissä tapauksissa.

JUHO HONKAMÄKI kuntavaaliehdokas (kesk.) Muurame

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Uutissuomalaisen debatti: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle, varoittaa Risto Murto – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Lyhyet

Lyhyet

Seurakunnat hoitavat kyllä metsiään

Puistokadun pyörä- reitit turvallisiksi

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Pilataanko nyt Päijänteen kulttuurimaisemat?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.