Keskustalle uusi suunta

Hallitusneuvotteluiden tässä vaiheessa on toimittajiin tarttunut outo luottamus Jyrki Kataisen kykyihin uuden hallituksen muodostamisessa, mutta tosiasiassa nykysysteemin mukaan suurimman puolueen tehtävä on vain aloittaa hallitustunnustelut, ei sen enempää.

Kokoomuksen politiikka on kuitenkin kovin kaukana kahden muun suuren puolueen politiikasta, ja Jyrki Katainen on ennen vaaleja ilmoittanut, että Kokoomus ei lähde hallitukseen, joka korottaa tuloveroja. Kokoomuksen tasaveropolitiikka on kuitenkin paljastunut köyhien kyykytykseksi, josta demarit ja perussuomalaiset ovat jyrkästi irtisanoutuneet, ja kokoomuksen apupuolueena toiminut keskustapuolue kunnolla takkiinsa ottaneena alkaa vähitellen tajuta, että sen linja ei ollut kannattajien mieleen.

En usko, että kolmen suurimman puolueen hallitus syntyy. Sen muodostuminen vaatisi sellaisia häränpyllyjä ja lehmänkauppoja, että puolueiden kannattajat saisivat raivokohtauksia. Tässä tilanteessa keskustalla on ratkaisun paikka.

Ei ole järkevää jäädä nurkkaan murjottamaan sen takia, että sen oikeistolainen maaseudun asukkaita kurittanut hallituspolitiikka sai ankaran tuomion, vaan nyt on suunnanmuutoksen aika. On aika palata juurille. Jos nykyinen puoluejohto ei siihen taivu, on syytä vaihtaa johto.

Kataisen hallitusneuvottelujen epäonnistuttua on Urpilaisen vuoro astua johtoon ja muodostaa hallitus demareista, perussuomalaisista ja keskustalaisista. Kristillisetkin sopisivat hyvin uuteen hallitukseen. Tämän koalition ideologiat sopivat paljon paremmin yhteen kuin kolme suurinta puoluetta.

SEPPO HAAVISTO diplomi-insinööri Suolahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.