Keskustan ei pidä viedä Suomea Natoon

Kun viime sotien loppuvaiheessa olin opettelemassa Suomen ulkopolitiikkaa etulinjan ryhmänjohtajana jatkosodassa Vuosalmella, jossa hyökkääjänä oli Neuvostoliitto – ja Lapin sodassa, jossa vastassa oli Saksan armeija, pidän tällä elämänkokemuksellani Suomen ulkopoliittista keskustelua suorastaan vaarallisena.

Sodanaikaisten raskaiden kokemusteni perusteella rauhanaikaisissa ratkaisuissa valitsin poliittisessa elämässä puolueekseni keskustan, sillä Urho Kekkonen oli jo ennen sotien loppumista vaatinut rauhan tekemistä Neuvostoliiton kanssa.

Suomi on jo yli 70 vuotta saanut elää itsenäisenä rauhan oloissa, mutta nyt Juha Sipilän johtama hallitus on asiantuntijoilla teettänyt Nato-selvityksen.

En oikein ymmärrä, missä tarkoituksessa selvitys on teetetty, sillä jos Suomi liittyy sotilasliitto Naton jäseneksi keskustalaisen pääministerin aikana, se käytännössä merkitsee sitä, että puolue tuhoaa itsensä.

Jokainen äänestysikäinen suomalainen tietää, että sodanjälkeisen ajan keskusta on ollut merkittävä vallankäyttäjä siksi, että Kekkonen uhrasi elämänsä sille ihmisyyttä palvelevalle tavoitteelle, että Suomen ja Venäjän rajasta on saatava rauhan raja, esimerkki koko ihmiskunnalle.

Tästä Kekkosen tavoitteesta johtuu myöskin se, että suomalaiset ovat saaneet ulkopoliittisesti luottamuksellisissa asemissa rakentaa maataan ja nostaa sen kansainvälisesti merkittävään asemaan.

Viestini kesäkuussa Seinäjoella pidettävälle keskustan puoluekokoukselle on, että se näyttää ihmisyyttä puolustavana kansanliikkeenä, että sillä on myös poliittista valtaa. Tällä minä tarkoitan sitä, että kun Sipilän hallitus muotoilee kantaansa Nato-asiaan, puoluekokous tekee sitovan päätöksen siitä, ettei se hyväksy Suomen liittymistä Naton jäseneksi.

Tällainen puoluekokouspäätös on johdonmukainen ohjaus Suomen ulkopolitiikalle, kun puoluekokouksessa valitaan keskustan ehdokas tuleviin presidentinvaaleihin.

Kun hallituksen tilaama Nato-selvitys tuli julkiseksi, oli kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb valmis ilmoittamaan, että jos Suomi ja Ruotsi samanaikaisesti liittyisivät sotilasliitto Natoon, se rauhoittaisi tilannetta koko Itämeren alueella.

Me emme tiedä vielä, mikä Suomen nykyisen hallituksen kanta asiassa lopulta on, mutta puoluekokous puolueen korkeimpana päättäjänä pystyy antamaan omille ministereilleen sellaisen ohjeen, että keskusta ei kannata Suomen sotilasliittoon viemistä ja Ruotsille itselleen kuuluu oma ratkaisunsa.

Nykyisessä tilanteessa keskustan on riittävän selvästi viestitettävä myös nuorisollemme, että me pidämme yllä omaa puolustuslaitosta puolustaaksemme omaa itsenäisyyttämme ja tässä tehtävässä ei vieraita sotajoukkoja tarvita.

Heimo Linna

sotaveteraani

entinen kansanedustaja ja ministeri

Perho

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jalankulkija on turvaton tietyömaan kaaoksessa

Mielipide: Kohti kestävää energiatuotantoa

Mielipide: Isännöitsijällä eri näkemys perukirjasta

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Yksinäisyyden tunne on otettava vakavasti

Mielipide: Edunvalvonta toimii

Mielipide: Nuorille tietoa oppivelvollisuuden uudistamisesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.