Keskustan ja keskustelun tulisi kestää kritiikkiä

Taannoin tuli julki galluppia puolueiden kannatuksista verrattuna äänestäjien viime eduskuntavaalien käyttäytymiseen. Enimmät siirtymiset pois tai epävarmojen joukkoon olivat puoluehajaannuksesta johtuen perussuomalaisten kohdalla ja monille yllätykseksi keskustan kohdalla, vaikka monet tilastot näyttävät myönteistä kehitystä Sipilän hallituksen toimissa.

Mistä moinen johtuu keskustan kohdalla? Puoluekokouskin Sotkamossa oli Juhan Sipilän puheenjohtajuuden jatkolle selkeän myönteinen eikä asioistakaan riitoja syntynyt.

Kun nyt koen olevani vuorotteluvapaalla eduskuntatyöstä, olen peilannut asioita lähimenneisyyteen keskustan vaiheissa ja kuitenkin sen verran kauemmas, että kaikki ei nykypoliitikkojen kokemusmaailmassa ole tuttua.

Mieleeni tulee eduskuntaryhmämme kesäkokous Hämeenlinnasta, jossa keskustaa lähellä oleva asiantuntija varoitti puoluetta sudenkuoppiin ajautumisista. Esimerkiksi hän otti keskustan aikanaan hehkuttaman työreformin, jota seurasi raju tappio vuoden 1999 eduskuntavaaleissa. Kilpailijat saivat hyvät aseet vaalitaisteluun. Sittemmin pääosa työreformista on toteutunut eri hallitusten aikoina.

Toiseksi esimerkiksi nostan keskustan kritiikittömän tuen Kreikan velkojen maksamiseksi ja rahoittajien saatavien turvaamiseksi vuonna 2011, kansa ei tätä pitänyt hyvänä ja se näkyi kohtalokkaasti vaalituloksessa.

Nyt muutoin rahoitusalan asiantuntijat pitävät tosiasiallisesti noita ”sijoituksia” käytännössä menetettettyinä, kun maksuaikaa annettiin äsken lisää 70 vuotta rahanarvomuutoksiin enemmälti sitomatta.

Mikä nyt on sudenkuoppa, johon keskusta nyt on ajautumassa, kun gallupit kertovat äänestäjien siirtymisistä ja epävarmuudesta? Sudenkuoppia voi olla useitakin. Onko tapahtunut vieraantuminen siitä, miten kansa kokee monet uudistukset?

Sote- ja maakuntauudistuskin hämmentävät monia. Miten käy omien terveysasemien, neuvoloiden ja asiointien, miettivät monet. Eri asiantuntijoiden esitelmät eivät tuo todellista uskottavuutta, kaikki tuntuu esitelmistä ja vakuutteluista huolimatta liian epävarmalta.

Heinäkuun alussa taksi- ja Kela-taksikäytännön uudistus koskettavat kyseisten palvelujen käyttäjiä ja alan yrittäjiä ja on tullut ongelmia, joita ei aiemmin ollut. Näkyykö tämäkin keskustan gallupkannatuksissa, kun liikenteestä vastaava ministeri on keskustasta?

Onko nyt käymässä niin, että hehkuttavasta tavasta, jolla keskusta on ajanut sotea, on tullut sudenkuoppa? Epäilen näin. Jotainhan pitää olla syynä siihen, että äänestäjiä siirtyy muualle ja empivien joukkoon. Onko niin, että kansa ja äänestäjät kokevat, että keskusta ei kuuntele eikä kestä kritiikkiä?

Tervettä ja asiallista kritiikkiä ei kuitenkaan tarvitse mielestäni kenenkään pelätä. Keskustelu ja asioiden käsittely, missä kritiikki on mukana ja otetaan huomioon, vahvistaa ja saa ratkaisuja kestävälle pohjalle. Tällaista asioiden käsittelyä asioina eikä väittelyä väittelyn vuoksi tarvittaisiin nyt eduskuntatyössä.

Lauri Oinonen

Keuruu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.