Keskustan johto saa syyttää itseään

Keskustan Paavo Väyrynen olisi toisella kierroksella, jos Mari Kiviniemellä olisi johtajan kykyjä. Häneltä puuttunee myös arviointikyky, koska vaali-iltana loihe lausumahan Paavon rinnalla: ”kuinka me teimme hyvän vaalityön”. Teimme?

Kaikki muistaa, kuinka varapuheenjohtaja Timo Kaunisto mollasi kesällä Paavoa. Sitä ei monessa puolueessa hyväksyttäisi. Se oli lajissaan todellinen rimanalitus. No sekin selvisi, että hänen vaimonsa on mukana Haaviston tiimissä. Puheenjohtajan olisi pitänyt viheltää Paavon mollaus poikki paljon aiemmin. Menikö eduskuntavaaleissa pasmat Marilta sekaisin?

Mutta mitäs tehtiin? Puolueessa etsittiin vastaehdokasta Väyryselle ja ulkopuoliselta vaikutti siltä, että siihen olisi kelvannut vaikka torimummo jostain päin maata. Hävetkää edes jälkikäteen! Puheenjohtajaa ei pelasta jälkilivertelyt televisiossa.

Nyt yksi jos toinenkin kyselee: mitä me tehdään? Vasemmallakin moni teki kaikkensa, saadakseen Paavo Lipposen (sd.) toiselle kierrokselle, mutta kun omat rivit oli puolueessa sekaisin, ei asiaa ulkopuolinen pelasta.

Väyrysellä on mielipiteitä jotka eivät kaikille kelpaa. Mutta kenellä ei olisi. Hän on kuitenkin tallannut sellaiset jäljet politiikassa johon moni ei pysty. Sai nuorena ministerinä perustiedot maan asioiden hoidosta itseltään Kekkoselta. Sille annan arvoa. Nyt tarjolla olevilla presidettiehdokkailla ei ole kokemusta koko Suomesta. He ovat kävelleet vain päällystettyjä ja valaistuja katuja. Auraamaton tie ja kumisaappaat ovat tuntematon käsite. Onko käsitystä tyhjenevistä kylistä tai paikkakunnista, joissa tuhannet työntekijät sanotaan osakkeenomistajien toimesta irti. Sopii epäillä.

Kysymyksiin ”ketä nyt äänestän” en ole pystynyt monelle uskottavaa selitystä antamaan. Sen olen kokenut nyt vasta ensi kertaa yli neljään vuosikymmeneen. Tiedän, kuinka nuoret saattavat tokaista: ”olet vanha bresneviläinen, muuta jo ajatuksia”. Niinpä. Mutta äänestäjille olen todennut, että lokakuussa on jo helpompaa, kun on kunnallisvaalit. Silloin on aatteet reilusti valittavissa. Onko todettava Jaakko Ilkan sanoin ”ken vaivojansa vaikertaa, on vaivojensa vanki.”

Urpo Ihalainen

Pihtipudas

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.