Keskustelussa Natosta tarvitaan myös historiaa

Ulkoministeriön virkamiesten tulevaisuuskatsaukseen sisältyvä myönteinen pohdiskelu Suomen Nato-jäsenyydellä jakaa mielipiteitä niin kuin varsinainen sotilasliittoon kuuluminenkin. Nyt äkkäillään sillä, kuka sanoi mitä, miksi, mihin pyrkien ja kenellä on sanomisen oikeus.

Pelottavaa tässä on historiattomuus ja uho, jolla asioita väännetään eteenpäin Suomen sitomiseksi juurilleen palaavaan länsiliittoon, muka saman arvopohjan ja yhteiset tavoitteet jakavien maiden kanssa. Suomenlinnan muurin kirjattu viisaus – jälkimaailma, seiso täällä omalla pohjallasi äläkä luota vieraaseen apuun – ei näytä kantavan enää nuorta päättäjäpolvea.

Arvopohjaa on vaikea jakaa muun muassa eteläisten ja itäisten Nato-maiden kanssa pohtimatta niiden historiaa ja arvioimatta tekoja. Omaan historiaamme kuuluu verinen kansalaissota, mutta muut on käyty itsenäisyyssotina, yksin, ja rauha on säilytetty viisaalla politiikalla ja oman alueen puolustamiseen varautuen.

Vastaavasti useimmat Nato-maat ovat miehityksen kokeneita, joilla omaa puolustusta ei ole, eikä juuri tahtoakaan.

Historian huomioimista voi pitää viisautena tai sitten paikalleen jämähtämisenä niin kuin nyt, mutta tärkeintä olisi vilkaista maapallon karttaa ja tunnistaa ne murrosvaiheet, joilla on ollut suuri merkitys kansakunnan elämään. Presidentti Kekkonen totesi aikanaan, että pienen, teoistaan vastaavan maan on parempi toimia lääkärinä kuin tuomarina ja elää sen mukaan.

Puolustusliitto sekalaisen seurakunnan kanssa synnyttäisi pysyvän railon idän ja lännen välille maassa, joka on oppinut elämään sivilisaatioiden rajapinnassa, tarjoamaan palvelujaan, toimien kaikessa ennustettavasti ja luotettavasti. Tähän kuvaan Nato-metelöinti ei yksinkertaisesti sovi, ei myöskään hyppy tuntemattomaan.

Lars-Olof Fredriksson

Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Helppo ja hyvä teko

Hallituskolmikon tarjoamat vastaukset eivät vakuuta

Ystävien merkitys

Mikä kuntapäättäjiä oikein vaivaa?

Lyhyet 15.7.

Lyhyet 15.7.

Hyönteiskato voi iskeä ihmiskuntaan todella nopeasti

Rakkaan läheisen lähtö on aina iso muutos

Syrjäytyminen juurihoitoon

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.