Keslab ojasta allikkoon

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin laboratorioliikelaitos on ollut esillä. Sairaanhoitopiirin vanhan hallituksen viimeisen kokouksen (10.4.) jälkeen Keslabin myyntihankeen vastustajien joukko on kasvanut. Keslabin myyntiä puolustavia kantoja ei ole näkynyt, sairaanhoitopiirin viranhaltijoiden haastattelulausuntoja lukuunottamatta.

Julkiset kannanotot ovat vain pieni osa siitä vastalauseiden ryöpystä, mikä eri järjestöissä, työpaikoilla ja Keslabin yksittäisissä puheenvuoroissa on tullut esille. Kansalaisilta ei todellakaan näytä heruvan ymmärtämystä Keslabin 150 toimihenkilön ja viranhaltijan vakanssien siirtämiseksi Tampereelle yhtiöön, jonka enemmistöomistajana on Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.

Sairaanhoitopiirin uudella hallituksella olisi kokouksessaan 29.5. ollut erinomainen tilaisuus viitoittaa Keslabin tulevaisuutta kansalaisten tahtoa kunnioittavaan suuntaan ja viheltää myyntipeli poikki. Näin ei käynyt, poliittisella kompromissilla hallitus siirsi päätöksen tulevaisuuteen.

Sairaanhoitopiirin uusi johtaja jatkaa nyt valmistelua asiassa, jota hänen edeltäjänsä ajoi voimakkaasti ennen Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriin siirtymistä.

Tiedote hallituksen päätöksestä oli varsin paljastava. Uuden johtajan edellytetään jatkavan asian valmistelua ”hallitukselta saamiensa ohjeiden perusteella”.

Näköpiirissä on selvitysten suma, jossa pääpaino lienee todistaa, että Keslabin myynti on sairaanhoitopiirille edullinen ratkaisu. Hallituksen päätöksessä ei mainita mitään Keslabin vaihtoehtoisesta kehittämisestä itsenäisenä toimintayksikkönä, joten aitoa tahtotilaa Keslabin itsenäisyyden säilyttämiseksi ei ole. Yksiselitteisenä tavoitteena on valmistella lokakuiseen valtuuston kokoukseen Keslabin toiminnan lakkauttaminen ja yhdistäminen Fimlab Laboratoriot Oy:n kanssa.

Päätöstiedote viittasi myös keskusteluihin omistajakuntien kanssa. Tämä on sinänsä turhaa, kunnathan ilmaisevat virallisen tahtonsa valtuuston kokouksessa, ellei sitten hallituksen tavoitteena ole kuntien mielipiteiden muokkaaminen etukäteen myyntipäätökselle edulliseksi.

Ratkaisu olisi aivan hyvin voitu tehdä seuraavassa valtuuston kokouksessa kesäkuun puolivälissä. Nyt on ajauduttu tilanteeseen, jossa Keslabin toiminta on osittain halvaantunut lokakuun valtuustokokoukseen saakka. Avainhenkilöt on sidottu myyntiselvitysten tekoon. Keslabin kohtalo näyttää lopulta jäävän keskisuomalaisten puolue-elinten ratkaistavaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

Mielipide: Tasa-arvo ei ole kehollista

Lyhyet

Lyhyet

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

Asunto-osakkeiden siirrot on tutkittava

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.