Kestämätön palkkataso

Vanha tarina karhun kanssa kilpajuoksusta: Miehet keskustelivat metsässä mitä he tekisivät, jos karhu tulisi vastaan. Toinen miehistä vastasi oitis, että hän juoksisi karkuun minkä jaloistaan pääsisi. Toinen kysyi, että luuletko pärjääväsi karhulle kilpajuoksussa, johon toinen vastasi, en, mutta sinulle kyllä.

Tästä samasta kilpajuoksusta on kysymys Saksan ja Ruotsin kanssa. Saksan ja Ruotsin ammattiyhdistysliike ovat olleet heti valmiita tukemaan Suomen ammattiliittojen korkeita palkankorotuksia, vaikka samaan aikaan omassa maassa on kannatettu lähes nollalinjan korotuksia. Miksi? Tuotannon kilpailukyvyssä ei tarvitse olla ylivoimainen, riittää, kun on hieman parempi muita kilpailijamaita.

Tämä näkyy nyt kansakuntien tunnusluvuissa. Loppuvuoden ennustettu elinkeinoelämän henkilömäärän kehitys on Suomessa 7 prosenttia miinuksella, mutta esimerkiksi Saksassa ja Ruotsissa plussalla.

Saksan reaaliset työkustannukset laskivat 6 prosenttia vuosina 2000–2009, mutta Suomessa nousivat 15,6 prosenttia.

Miksi palkkakustannukset ovat niin ratkaisevia kilpailukyvyssä?

Kansantalouden tasolla kaikkien alojen palkkataso vaikuttaa vienti- ja tuontia korvaavan tuotannon kilpailukykyyn.

Kansantulosta palkkojen osuus on oin 60 prosenttia, loppu on veroja ja omaisuus- ja yrittäjätuloja. Viedyn paperitonnin hintaan sisältyvät niin paperimiesten kuin koko palvelusektorin ja johtajien palkat.

Tuottavuus on yhtä tärkeä kilpailukykykomponentti, mutta se kehittyy samaa tahtia tai hitaammin kuin tärkeimmissä kilpailijamaissa. Suurimmat irtisanomiset ovat edessäpäin.

Poliitikot ja yritysjohtajat ovat osoittaneet huonoa tilannetajua ja moraalia. Poliitikkojen ja johtajien perustelut omille palkankorotuksilleen, että heidän palkkapottinsa osuus on niin pieni, ettei se vaikuta valtakunnan kilpailukykyyn ovat kestämättömiä, koska näin voisivat perustella kaikki muutkin pienryhmät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.