Kestävää lentämistä

Miltä kuulostaa tulevaisuuden kaupunki, johon ei pääse lentämällä? Mielestäni ei ainakaan elinvoimaiselta kasvukeskukselta. Monesti tehdään päätöksiä jopa kymmenien vuosien päähän unohtaen kokonaan tekninen kehitys. Vaikka lentäminen on vuosikymmeniä pysynyt hyvin samanlaisena, ei se automaattisesti tarkoita, että tulevaisuudessakin lennetään saastuttavilla ja kalliilla tekniikoilla.

Melkein asialla kuin asialla on vastustajat, puolustajat ja kompromissin tekijät. Rauhantutkija Johan Galtungilta on opittavissa ns. rajat ylittävä ratkaisumalli, joka on siis neljäs vaihtoehto. Jyväskylän lentojen tulevaisuuden suhteen voitaisiin luoda seuraava nelikenttä eri vaihtoehdoista:

Vaihtoehto A: lopetetaan lentoliikenne kokonaan (”vastustajat”). Vaihtoehto B: säilytetään lentoliikenne muuttumattomana (”puolustajat”). Vaihtoehto C: vähennetään lentoja radikaalisti, mutta ei lopeteta niitä kokonaan (”kompromissi”). Vaihtoehto D: säilytetään lentoliikenne, mutta lennetään aiempaa kestävämmällä tavalla (”rajat ylittävä ratkaisumalli”).

Tulevaisuudessa lähiliikennettä lennetään kestävästi sähkön voimalla tai jonkinlaisilla hybridikoneilla. VTOL-tyyppinen lentokone mahdollistaa sen, että hankalia lentokenttiä ei välttämättä enää tarvita, koska kone nousee tarvittaessa suoraan ylös ja laskee alas kuin helikopteri.

Vaihtoehto D on optimi: ympäristö ei saastu kuten vanhoilla tekniikoilla, melutaso vähenee, matkustamisen hinta alenee ja kaukainen kaupunki on nopeasti saavutettavissa. Nopea saavutettavuus on tärkeää, jos halutaan pitää kaupunki elinvoimaisena kasvukeskuksena.

Eurooppalaiset Lilium ja Volocopter ovat pari esimerkkiä eVTOL-koneita kehittelevistä yrityksistä. Nyt on Jyväskylän kaupungin oltava rohkean visionäärinen ja testattava erilaisia VTOL-lentokoneita. Samalla tuetaan eurooppalaista insinöörityötä. Testaaminen on aloitettava konemalleista, jotka ovat lähes markkinavalmiita, jotta saataisiin heti positiivisia onnistumisen tunteita.

Henri Heinonen

vasemmistoliiton jäsen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tiedätkö tiestä?

Lyhyet

Lyhyet

Virkalääkärin virkavastuu on pulmallinen asia

Tasa-arvo kuuluu meille kaikille

Lyhyet

Mielipide: Puu on mainio rakennusmateriaali, mutta sen päästövähennys ei ole kummoinen – betonin pitäisi olla Suomessa lähes hiilineutraalia vuoteen 2050 mennessä

Kaupunki ei todellakaan vastaa

Mielipide: Innovatiivista yhteistyötä tulevaisuuden eteen

Lyhyet: Jeesuksestakin on tehty suvakki, vaikka oli kova tuomitsemaan ja syyllistämään.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.