Ketähän oikein äänestäisin?

Otsikossa on kysymys, jota moni pohtii näinä päivinä. Ei ole itsestään selvää, että ehdokas, joka osaa tuoda itseään esille, osaisi välttämättä hoitaa yhteisiä asioita, tai edes tuntisi niitä riittävästi.

Meille, jotka emme ole puolueuskollisia, valinta saattaa olla vaikea. Lähes joka puolueesta löytyy henkilöitä, jotka omalla alallaan ovat hyvinkin osaavia.

Vaaleissa kansan suuri suosio on mielestäni liian merkityksellinen, vaikka ratkaiseekin valinnan. Ei jokaisesta urheilijasta, viihdetaiteilijasta tai missistä tule koskaan asiantuntijaa, vaikka tulisi valituksikin. Tämä on eräs demokratian heikkous.

Kansanedustajan tehtävä on vaativa ja vastuullinen. Jokaisen jo ehdokkaaksi asettuessaan tulisi ymmärtää, miten yhteiskunta toimii ja miten päätökset vaikuttavat kokonaisuuteen.

Tulee olla ongelmanratkaisu- ja paineensietokykyä ja kykyä tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Näitä ominaisuuksia tulisi edellyttää myös politiikan toimittajilta, joiden aggressiivinen käytös saa kaiken näyttämään huonolta sirkukselta ja vaikuttaa kielteisesti myös äänestysaktiivisuuteen.

Demokratia ei ole valmis, vaan sitä on jatkuvasti kehitettävä. Toivon, että tulevaisuudessa ehdokkaaksi asettuva joutuu suorittamaan jonkinlaisen peruskurssin, jossa tehtävään liittyvät asiat käydään läpi, ettei ensimmäinen vaalikausi mene ihmetellessä.

Oma valintani on monivaiheinen. Ensin karsin pois puolueet, joiden aatemaailmaan en pääosin voi yhtyä. Jäljelle jäävistä valitsen henkilön, jonka vastuuntunnon, kokemuksen, tiedon sekä henkilökohtaisten ominaisuuksien katson riittävän edustajan tehtävään. Selvää tietenkin on se, että meillä tulee olla yhteinen arvopohja.

Seuraava vaalikausi saattaa muodostua yhdeksi itsenäisen Suomen vaikeimmista. Siksi toivon, että kukin tekisi valintansa tarkoin harkiten ja vastuunsa tiedostaen.

Paavo Lievonen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

LyhyetLyhyetSiivoojat ovat ne jotka mahdollistavat hoitajien ja lääkäreiden työskentelyn.Kuka huomaa

Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.