Keuruun varuskunnan vahvuudet tunnetaan

Keuruun varuskunnan vaikutukset Keurusseudun työllisyyteen ja elinkeinoelämään ovat mittavat, välillisesti ja seurannaisvaikutuksiltaan noin viidenneksen luokkaa. Vastaava tilanne Jyväskylään suhteutettuna Keuruun varuskunta merkitsisi siellä 6100 työpaikkaa. Tänä aikana, jolloin muun muassa it-teollisuus ja rahoitusala tekevät rajuja työpaikkaleikkauksia, ei ole realistista odottaa mitään todellisia kompensaatiotoimia Keuruulle, jos täältä lähtisi varuskunta.

Olen kuitenkin toiveikas varuskunnan säilymisestä Keuruulla. Kaikki Keuruulta valmistelijoille toimitetut näkökohdat ovat asiaa valmistelevien tiedossa ja viestit ovat menneet perille. Keuruun kaupunginjohtaja Timo Lounan toimittamille asiapaketeille on annettu tunnustusta. On järkevää ja kannattavaa säilyttää Suomen edullisimmaksi arvioitu toiminta keskellä Suomea Keuruulla, tämä on myös veronmaksajien etu. Siksi haluan luottaa tosiasioiden painoarvoon vaikeaa kokonaisuutta valmisteltaessa.

Jos vastoin käsitystäni Pääesikunnan esitys olisi Keuruulle kielteinen, jouduttaisiin ”sota varuskunnan puolesta” kaymään poliittisella kentällä. On selvää, että silloinkaan ei aiota periksi antaa. Kansantalouden kannalta tulisi selvittää, mitä maksaisi tehdä työssä olevista työttömiä? Mitä maksaisivat tyhjilleen jäävien kasarmien kunnossapito, lämmitys tai jopa pahimmillaan purkaminen? Olisiko alueilla ongelmajätteitä, kuten esimerkiksi ampuma-alueilla lyijyjäämiä ja mitä maksaa niiden puhdistus?

Vaikka nämä laskennallisesti saattaisivatkin siirtyä pois puolustusbudjetista, siirtyisivät nämä menoerät muille sektoreille ja veronmaksajien maksettaviksi. Lopputulos olisi kokonaistaloudellisesti vain kielteinen mitä todennäköisimmin. Kaikista näistä seikoista tulisi valtion tehdä kokonaisselvitys ennen varuskuntien lakkautuksia.

Luotan puolustusvoimien jatkavan Keuruulla. Vahvuuksia löytyy koulutuksesta, taloudellisuudesta tai sijainnista keskellä Suomea kolmen maakunnan solmukohdassa. Keuruun varuskunta on muodostunut myös erittäin merkittäväksi puolustussektorin kansainväliseksi toimijaksi. Tämä on tunnustettu tosiasia olipa kyse esimerkiksi miinojen raivaamisesta kriisialueilta, korkea-asteisesta koulutuksesta tai nopean toiminnan joukkojen kyvyistä. Maakunnat ja Suomi tarvitsevat puolutusvoimien toimintoja Keuruulla jatkossakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

Lyhyet

Lyhyet

Asunto-osakkeiden siirrot on tutkittava

Lyhyet

Osaamista Alvan johtoon

En ole kuullut leikkausten keskittämisestä mitään uutta

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.