Keuruun varuskunta tarvitaan

Keuruun varuskunnalla on monia vahvuuksia, joiden perustella sen jatkoa ja tulevaisuutta voi hyvin perustella. Nyt julkistettu linjaus, ei suinkaan ole vielä päätös, kuten asiaa halutaan esittää. Linjaus ei näytä tuntevan tosiasioita esittäessään Keuruun varuskunnan lakkauttamista. Kyse on hyvin laajan useiden maakuntien, Keski-Suomen, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan ainoasta maavoimien varuskunnasta ja kolmen viimemainitun osalta suorastaan ainoasta varuskunnasta, jos Kauhavan varuskunta suljetaan. Näiltä alueilta tullut merkittävästi varusmiehiä Keuruulle.

Ellei Keuruulla olisi tulevaisuudessa varuskuntaa, joutuisivat asevelvolliset lähtemään pääsääntöisesti maan toisille laidoille palvelukseen. Tällä voisi olla tulevina vuosina vaikutus käydä välttelemään sotaväkeen menoa, mikä nykyisin onkin aika helposti toteutettavissa. Hyvin tavoitettavan Keuruun tulisi olla jatkossakin vaihtoehto läheltä sekä asevelvoillisille että reserviläisille ja vapaaehtoisen maanpuolustuksen eri toiminnoille. Puolustusvoimien antaman virka-avun kannalta syntyisi vakava tyhjiö, jos Keuruulla ei olisi varuskuntaa. Virka-apupyyntöihin tulee vastata nopeasti ja se tapahtuu sitä paremmin, mitä lähempää apu tulee.

Esitetyssä linjauksessa on ilmeisesti haluttu itse tarkoituksena yksipuolisesti koulutuksen keskittämistä. Puolustusvoimien toiseksi tehtäväksi määritelty virka-apu ei ole saanut sille kuuluvaa sijaa. On varsin mieletöntä ajatella suojelutoimintojen sijoittamista maan äärilaidalle, sieltä virka-avun saanti suojelualan tehtäviin olisi lähes kaikkialle kaukana. Keuruulta tavoitettaisiin pääosa maata parissa, kolmessa tunnissa. Puolustusvoimien tehtävä on tuottaa turvaa koko maahan ja siksi puolustusvoimen läsnäoloa tarvitaan koko maassa. Maanpuolustushenki ja kansalaisten tuntemus puolustusvoimista säilyy myös parhaiten ja realistisena, jos puolustusvoimat ovat kohtalaisesti läsnä.

Puolustusvoimien tehtävät ovat paljon laajemmat kuin ainoastaan pelkästään koulutus, jonka keskittämisen ehdoilla nyt linjaus on haluttu tehdä. Puolustusvoimat ovat turvamme monessa asiassa jo rauhan aikana. Siksi laaja tyhjä alue voi muodostua arvaamattomaksi riskiksi. Nyt julki tullut linjauas tarkastelee asioita taloudellisesti kapea-alaisesti. Nyt unohtuu kokonaistaloudellisuus jopa omien toimintojen osalta, kuten asevelvollisten ja reserviläisten pidentyvät matkakulut. Suuria kysymyksiä muodostuu tyhjäksi jäävien kiinteistöjen kuluista ja arvonmenetyksistä. Kokonaiskansantalouden näkökulmaa ei ole edes tarkasteltukaan. Sen aika onkin juuri nyt ennen päätöksiä ja tämä onkin valtion päättäjien tehtävä.

Vaikka linjaus esittää varuskunnan lakkauttamista Keuruulta, tosiasiat Keuruun varuskunnan puolesta ovat yhä olemassa ja jopa entistä vahvempina silloin, jos muita maakuntien varuskuntia suljetaan. Nyt on maakuntien aika tosiasioihin vedoten nousta puolustamaan laajan alueen yhteiseksi parhaaksi ja turvaksi Keuruun varuskuntaa. Tarvittaessa se voisi koostua myös suojelualasta ja Lahdesta hajalleen esitetystä urheilujoukosta, joka voisi jatkaa Keuruulla yhtenäisenä myös kaupungin rakentamissa hyvissä puitteissa.

Lauri Oinonen

kaupunginvaltuuston pj. (kesk.)

Keuruu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Yksinäisyyden tunne on otettava vakavasti

Edunvalvonta toimii

Nuorille tietoa oppivelvollisuuden uudistamisesta

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Vanhemmat ja koulu ovat lasten osallisuuden vahvistajia

Mielipide: Eroon meluisista vesiskoottereista

Mielipide: Sanojen alkuperä jää liian usein hämäräksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.