Keuruun varuskunta uuteen nousuun?

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiinnitti uudenvuoden puheessaan huomiota moniin tärkeisiin asioihin. Yksi niistä koski maamme puolustuskykyä. Juuri puheen alla 31.12.2014 Keuruulla oli Pioneerirykmentin lipunlaskutilaisuus. Maamme uusimpiin kuuluva moderni kasarmialue hiljeni autioon tyhjyyteensä.

Keuruun varuskunnan joukko-osastot kouluttivat erityisesti kolmen maakunnan Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan asevelvollisia. Toki varusmiehiä tuli muualtakin ja joukkoyksikköihin halunneita kautta maan, mutta erittäin perusteltua oli puhua kolmen maakunnan maavoimien ainoasta varuskunnasta.

Pioneerirykmentti ja aiemmin myös viestijoukot Keuruulta toivat maakuntiin puolustusvoimien näkyvää läsnäoloa koulutustoiminnoissa ja maakunnallisissa tapahtumissa sekä valatilaisuuksissa. Monella asevelvollisella oli kätevä matka kotoaan varuskuntaan kolmen maakunnan paikkakunnilta. Yhteyksiä ympäröivään yhteiskuntaan edustivat myös monet pioneerien tekemät sillat ja viestimiesten teleyhteydet.

Olisiko nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa tehty ratkaisua Keuruun varuskunnan lakkauttamisesta? Tätä kyseli moni lipunlaskutilaisuudessa.

Vastausta minulla ei ollut. Mielestäni tilanteista riippumatta Keuruun varuskunnan lakkauttaminen oli poliittinen virhe. Ehkä asioita katsottiin vain koulutuksen keskittämisen kannalta, kuten tuntuu olevan nyt muotia siviilisektorillakin mm. koulutuksessa. Tuijotettiin myös asevelvollisten määrän vähenemiseen ja puhuttiin tyhjistä petipaikoista.

On muistettava tehtävät, joiden vuoksi valtio ja me veronmaksajat pidämme koko puolustusvoimia yllä. Iskulause puolustusvoimen tehtävien määrittelyssä takavuosina antoi ymmärtää, että se tuottaa turvallisuuspalveluja kaikissa tilanteissa. Koulutus on väline tähän, kansa kouluttaa asevelvollisuuden myötä itsensä puolustustaitoiseksi.

Näin opetin itsekin varusmiehiä 18 vuoden aikana varuskunnan pappina.

Tehtävä turvallisuuspalveluiden osalta on laaja-alainen. On kuvattu hyvin , että puolustusvoimat ovat myös palokunnan ja poliisin jatko. Nämä kaikki mahtuvat latinan käsitteen militia piiriin. Nykyisín määritellyssä puolustusvoimien toisessa tehtävässä siviiliviranomaisille ja yhteiskunnalle annettavassa virka-avusta on kyse juuri tuosta syvän rauhan aikanakin.

Tämä edellyttää mielekästä hajautettua puolustusvoimien läsnäoloa koko maassa. Edelleen reservin maakunnalliset yksiköt tarvitsevat toimintansa ja harjoitustensa tueksi hajautetun varuskuntarakenteen. Reservin ja kaiken vapaaehtoisen maanpuolustustoiminnan suuri synergiaetu on saatavissa varuskuntien kanssa yhteistyössä. Näitä asioita ovat käytännössä esimerkiksi eri toimintojen tilat, huolto, kouluttajat, lakien ja asetusten edellyttämät vaatimukset, ampuma- ja harjoitusalueet.

Keuruulla tähän on ollut hyvät mahdollisuudet. Yhteistyötä reservin ja vapaaehtoisen maanpuolustukseen suuntaan edistäisi olennaisesti, jos Keuruulle voitaisiin sijoittaa olemassa oleviin tiloihin ja harjoitusmaastoon nykyisten joukko-osastojen toimintoja soveltuville koulutusjaksoille.

Varmasti alueen uusi omistaja haluaisi vuokrata hyviä tiloja. Tiedän etelässä olevilla joukoilla ja reserviläisillä olevan ampumaradoistakin puutetta. Myös urheilukoulutukseen löytyisi erinomaisia tiloja ja fasiliteettejä, synergiaetuja olisi luotavissa myös Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen kanssa aivan varmasti.

Puolustusvoimien ei kannattaisi unohtaa Keuruun mahdollisuuksia lipunlaskusta huolimatta, sillä fasiliteetit ovat olemassa. Arvovaltasyidenkään ei tarvitsisi estää järjen käyttöä, jos haluttaisiin toimia edellä esille tuomillani tavoilla vaihtoehtona muualle tapahtuvalle uudisrakentamiselle.

Uusi eduskunta todennäköisesti ottaa varuskuntarakenteen käsittelyynsä ja ainakin itse tulen sen tekemään, jos tulen valituksi seuraavaan eduskuntaan.

Keuruun kasarmialue luo mahdollisuuksia sekä puolustusvoimien että siviilisektorin turvallisuuskoulutukseen. Yhdessä nämä voisivat saada elämän tyhjentyneisiin tiloihin. Nyt varuskunnan sulkeminen synnyttää tyhjyyttä, jonka haitat ja seuraukset koen arvaamattomiksi ja pelottaviksi.

Lauri Oinonen

kansanedustajaehdokas (kesk.)

Keuruu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Osaamista Alvan johtoon

En ole kuullut leikkausten keskittämisestä mitään uutta

Lyhyet

Lyhyet

Osuuspankin fuusio oli torjuttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Suomen uusin ja rumin?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.