Kevyen liikenteen väylä tarpeen Kuhmoisissa

Ulla Kauhanen kirjoitti taannoin otsikolla "Turha investointi". Hän kritisoi Kuhmoisten kirkonkylän eteläpuolella rakenteilla olevaa kolmen kilometrin kevyen liikenteen väylähanketta.

Valitettavasti Kauhanen ei näytä tuntevan hankkeen taustaa ja tarpeellisuutta.

Hänen mielestä hanke on tarpeeton ja jälkijättöinen. Onko näin? Poikkijärven ja Kissakulman alueiden asukkaat ovat vuosien varrella nimilistoilla, kansalaisaloitteilla, lehtikirjoituksilla ja yhteydenotoilla Kuhmoisten kuntaan ja tiepiirin esittäneet hankkeen toteuttamista.

Sen välittömällä vaikutusalueella asuu nykyisin viitisenkymmentä taloutta. Vapaa-ajan asutus mukaan lukien talouksien lukumäärä noussee vähintään sataan.

Käytännöllisesti katsoen asukkaat ovat olleet vuosikymmeniä motissa, koska 24-valta-maantiellä liikkuminen pyörällä tai jalkaisin on ollut lähes mahdotonta tien poikkeuksellisen kapeuden ja vilkkaan liikenteen vuoksi.

Voimme olla tyytyväisiä, että Kuhmoisten kirkonkylän ympäristöön vihdoinkin rakennetaan kevyen liikenteen väyliä. Pitäjä on viimeisiä kuntia, jossa näitä välttämättömiä hankkeita on ryhdytty toteuttamaan. Kaiken lisäksi, jos rahoitus tulee EU-varoista, on typerää jättää tilaisuudet käyttämättä.

Kauhanen ehdottaa, että rahat pitäisi käyttää pitäjän huonokuntoisten sorateiden kunnostukseen. Tarve on varmasti todellinen ja toivomme, että rahoitus ja toteutus realisoituisivat. On kuitenkin lyhytnäköistä asettaa kevyen liikenteen ja maanteiden perusparannukset toistensa vaihtoehdoiksi.

Nykyiset ekologiset ja kuntoliikunnalliset näkemykset puoltavat myös kevytliikennehanketta. Rakenteilla oleva väylä palvelee samalla kirkonkylän asujaimistoa ja tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden kuntoliikuntaan.

Kirjoituksensa tukena Kauhanen käyttää varsin vahvoja ilmaisuja. On totta, että Kuhmoisten asukkaat ovat varsin ikääntyneitä. Tekstistä saa sen käsityksen, että Kuhmoisissa asuu tekohampaisia ja autorämiä omistavia henkilöitä.

Hän kutsuu heitä sorateiden virtuooseiksi.

Kummastusta herättää myös hänen kysymyksensä, rakennetaanko Poikkijärvelle ja Kissakulmalle rollaattoreiden kilparataa tai ehkä reittiä susia varten? Jos nyt myös rollaattoreiden käyttäjille avautuu mahdollisuus asiointiin ja vapaa-ajan liikkumiseen, niin onnittelemme heitä ja kaikkia tulevia "rollaattorifaneja"

Voimme olla tyytyväisiä, että kauan toivottu, tärkeä hanke on vihdoinkin toteutumassa.

JAAKKO HEINÄMÄKI tohtori Kuhmoinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.