Kiinnostuksen kohteet kurssi- valintojen perustana jatkossakin

Pääkirjoitustoimittaja Anita Kärki tarttui (KSML 4.5.) Nimellä-kolumnissaan tärkeään ja ajankohtaiseen aiheeseen, korkeakoulujen opiskelijavalintauudistukseen. Pitkään on ollut yleisessä tiedossa, että valtakunnallisesti opiskelijavalintamenettely ei tällaisenaan ole toimiva.

Tunnistettuja ongelmia on useita: yliopistojen valintakokeet ovat vaatineet monilla aloilla pitkää valmistautumista, korkeakouluopintoihin siirrytään Suomessa poikkeuksellisen myöhään, ja vuosittain korkeakouluihin hakijoiden määrä on kolminkertainen aloituspaikkoihin nähden (korkeakouluihin hakee vuosittain noin 150 000 ja aloituspaikkoja 50 000).

Edellä mainitut ongelmat tiedostaen yliopistot ovat ottaneet hyvin aktiivisen roolin ja yhdessä tuumin sopineet opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa opiskelijavalintojen vaiheittaisesta uudistamisesta. Tavoitteena on nopeuttaa ja sujuvoittaa siirtymistä toiselta asteelta korkeakoulutukseen vähentämällä pääsykoevalmistautumiseen käytettävää aikaa ja lisäämällä ylioppilastutkinnon painoarvoa opiskelijavalinnassa.

Ajattelemme, että on erityisesti uusien ylioppilaiden etu, kun ylioppilaskokeeseen valmistautumisen jälkeen nuoren ei tarvitse aloittaa raskasta pääsykoevalmistautumista, vaan hakeminen tapahtuu pääsääntöisesti ylioppilastutkinnon arvosanojen perusteella.

Jatkossakin pääsykoe on vaihtoehto osaamisen osoittamiselle niille hakijoille, jotka eivät tule valituiksi todistusarvosanojen perusteella. Uudistuksen myötä vuodesta 2020 alkaen pääsykokeet eivät tule edellyttämään ennakkovalmistautumista. Näin tarve osallistua hinnakkaille valmennuskursseille vähenee, mikä lisää taloudellisesti erilaisista taustoista tulevien hakijoiden välistä tasa-arvoa.

Lisäksi yliopistot tekevät aktiivista työtä muiden valintaväylien kehittämisessä. Jyväskylässä Avoimen yliopiston rooli on tässä kehitystyössä tärkeä. Samassa yhteydessä pohditaan, miten korkeakoulujen sisällä saadaan luotua mahdollisuuksia joustavampiin opintopolkuihin silloinkin, kun tavoitetutkinto muuttuu.

Tällainen joustavuus mahdollistaisi sen, ettei korkeakoulupaikkoja olisi hakemassa useita jo yhden paikan vastaanottaneita ja näin useammalle uudelle ylioppilaalle (noin 30 000 /vuosi) avautuisi pääsy korkeakouluopintoihin.

Vuoden 2020 opiskelijavalinnan toteuttamiseen liittyy vielä monia käytännön kysymyksiä, joita ratkaistaan yhdessä muiden korkeakoulujen kanssa. Tavoitteena on, että tulokset todistusvalinnasta voitaisiin julkaista ennen pääsykokeiden ajankohtia, jolloin hakijan ei tarvitsisi osallistua pääsykokeeseen varmuuden vuoksi.

Kaikki yliopistot ovat olleet mukana opiskelijavalintojen uudistamishankkeessa, jossa on valmisteltu pisteytystyökalut todistusvalinnan toteuttamiseen.

Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry:n vararehtorikokous on sopinut Opiskelijavalintojen uudistamishankkeen esittämän ylioppilastutkinnon pisteytystyökalun käytöstä vuosien 2020–2022 opiskelijavalinnassa. Eri alat ovat tehneet yhteistyötä pisteytystyökalun soveltamisessa alakohtaisesti.

Ymmärrämme hyvin, että tässä opiskelijavalinnassa on kyseessä iso muutos. Uskomme kuitenkin vahvasti, että tämä on kokonaisuutena muutos hyvään suuntaan.

Olennaista on myös tiedostaa, että yliopistot ovat olleet tätä muutosta aktiivisesti rakentamassa ja näin siis päättävät edelleen opiskelijavalinnoistaan.

Mielestämme lukiolaisen kannattaa jatkossakin tehdä kurssivalintansa omien kiinnostustensa ja vahvuuksiensa mukaan. Tämä takaa parhaiten opintoihin motivoitumisen sekä lukio-opintojen aikana että jatko-opinnoissa. Umpiperiä ei tulla rakentamaan.

Jyväskylän yliopiston hakukohteisiin tulee jatkossakin olemaan todistusvalinnan lisäksi myös muita valintaväyliä, joissa lukioaikaiset valinnat tai menestys ylioppilaskirjoituksissa eivät tule olemaan ratkaisevat.

Marja-Leena Laakso

professori, vararehtori

Mari Ikonen

koulutuspalvelujohtaja

Jyväskylän yliopisto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Lyhyet

Lyhyet

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Lippumme elää ajassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.