Kiitos Bette ja Boo

Kiitän ohjaaja Anna-Elina Lyytikäistä ja kaupunginteatterin näyttelijöitä hulvattomasta ja puhuttelevasta näytelmästä Betten ja Boon avioliitto. Näytelmän tyylikeino groteski on näin Kauniiden ja rohkeiden aikakaudella erityisen piristävää. Täytyypä mennä teatteriin useammin!

Teatterin tarkoitus ei ole pelkästään miellyttää katsojaa. Groteski, epämieluisten passioiden esittäminen irvokkaan liioittelun keinoin, on vaikea tyylilaji, erityisesti katsojalle. Teatterin on silti tarjottava muutakin kuin helppoa, kaunista ja yksinkertaista hauskaa. Ainakin silloin tällöin.

Ymmärrän niitä harvoja, jotka Mirjami Asikaisen ohella (KSML 8.10.) pahoittivat mielensä näytelmästä. Esityksen lopussa pyörätuoliin dementoitunut ja irstaasti elehtinyt Taina Reposen tulkitsema äitivanhus oli kieltämättä häkellyttävä ilmestys. Näky ei siitä huolimatta poista Reposen taidokasta työskentelyä eikä näytelmän vakavaa sanomaa: suljemme vanhuksemme pois silmistä laitoksiin, jotta meidän ei tarvitse käsitellä asioita, joita näytelmä näyttää. Vanhusten kohtalo on vain yksi näytelmän sivujuonteista mutta ajankohtainen, poliittisestikin. Myös elävien lasten heittelystä kuulemme päivittäin.

Kolmannen temaattisen esimerkin nostan Pauliina Siekkisen kritiikistä (KSML 6.10.), katolilaisuuden. Siekkinen pitää katolilaisuutta etäisenä suomalaiselle katsojalle. Eurooppalaistuneelle ja vaikkapa Kummisetä-elokuvien tai Da Vinci -koodin sivistämälle nykysuomalaiselle katsojalle näytelmän viitteissä katolilaisuuteen ei ole mitään vierasta. Tänä päivänä teatteri on muutakin kuin houkkien huvia.

Kylläpä sai nauraa ja jälkeenpäin pohtia. Taiteen tarkoitus on puhuttaa. Ennakoin Bettelle ja Boolle menestystä kaupunginteatterissa!

Pertti Terho kriitikko (SARV) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.