Kilpailu on keskuskaupungin etu

Kuntaliitoskeskustelu käy pakottavana. Se haastaa ajattelemaan. Sytykkeenä keskusteluun toimii ajattelu, jonka mukaan työssäkäyntialueen tulee olla yksi kunta. Näin hallintoa on mahdollista keventää. Myös palvelutuotantoa on ilman muuta mahdollista tehostaa, kun kuntarajasta ei tarvitse välittää esimerkiksi koulun tai päiväkodin sijoittumisesta päätettäessä

Mielestäni työssäkäyntialueen kokoinen kunta ei ole tae tehokkaalle kuntapalveluiden tuottamiselle. Yksityisellä ja kuntasektorilla työskennelleenä olen nähnyt räikeän eron näiden välillä. Kunta-alalta puuttuu halu kehittyä todenteolla.

Se ei ole tehostunut hallinnollisilla ratkaisuilla, kuten esimerkiksi liikelaitosten perustamisilla. Itse asiassa moni liikelaitoksessa ja kuntayhtiössä työskentelevä työntekijä elää huomattavan lokoisassa olotilassa verrattuna peruspalveluita tuottaviin yksiköihin.

Budjetin maksimointi on kunnassa mahdollista, koska kilpailu ja tehostamisen todellinen paine puuttuu. Ihminen pysyy mieluusti mukavuusalueellaan, kun se sallitaan. Oman kokemukseni perusteella yksityisellä sektorilla ymmärretään ja halutaan edistää tulojen kasvua ja toiminnan tehostamista.

Julkisella – nyt karrikoin – halutaan käyttää itse laadittu ja päättäjillä hyväksytetty budjetti. Ero on ratkaiseva maksajan kannalta. Kunta-alalle on tarpeen saada tervehdyttävää kilpailua.

Yhtenäinen laaja kunta voi olla tehokas toimija. Mutta se edellyttäisi ratkaisevaa ajattelutavan muutosta julkisen sektorin budjettivastuullisissa johtajissa: budjetin loppusumman tavoittelemisen sijaan pitäisi pyrkiä sen mahdollisimman selvään alittamiseen. Sellaiseen muutokseen en näkemäni perusteella usko.

Työssäkäyntialueen kokoisessa kunnassa asutaan ja työpaikat sijaitsevat samassa kunnassa – työmatka toisesta kunnasta on liian pitkä. Jyväskylän seutukunnan ja maakunnan etu on, että Jyväskylä joutuu kilpailemaan asukkaista ja yrityksistä.

Kilpailu toteutuu, kun Jyväskylä pysyy nykyisissä mitoissaan ja keskittyy oleelliseen eli oman perustehtävänsä kehittämiseen. Seutukunnan muita kuntia kannustan luomaan uusia elinvoimaisia naapureita Jyväskylälle.

Pakkoliitospykäläkin tarvitaan: valtiolla tulee olla oikeus liittää kriisikunta osaksi toista kuntaa, jos kriisikunnalle ei muuten löydy ottajaa.

Esa Mutanen

varavaltuutettu (kok.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Orjuuden ja sorron varjo on pitkä ja synkkä

Vihervasemmisto on uhka sananvapaudelle

Kyllä kaupungin johto vastaa ja haluaa osaltaan edistää avoimmuutta

Lyhyet

Luonto kutsuu! Ei siis enää tekosyitä!

Voiko hallitus jakaa rahaa lainvastaisesti?

Uupuminen voi alkaa jo koulussa

Säynätsalo go go go!

Vanhempien yhdenvertaisuus on lasten perusoikeus

Viljelty pelto tai laidun ei ole retki- paikka

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.