Kilpailua kilpailuuskon vuoksi

Otsikolla "Kilpailu puuttuu katsastustoiminnasta" tunnusti Heikki Pykäläinenkin (Ksml 29.10) uskonsa tämän ajan muotiuskonnon, kilpailun epäjumalaan, jonka papittaret ja papit ovat saaneet kokonaiset kansakunnat uskomaan valheelliseen filosofiaansa. Katsastustoimi on vain eräs, mutta hyvä esimerkki siitä, miten kilpailu todella vaikuttaa hintoihin korottavasti eikä suinkaan alentavasti. Muita voisi mainita sähkön, postin, puhelimen ja viimeisimpänä nyt työttömien hätäruokinnan.

On päivänselvää, että kun kilpailussa aina on pakosta oltava vähintäänkin kaksi kilpailijaa ja niille kontrolli, ja kun keskinäinen paremmuus saadaan selville vain voittojen perusteella, tulee toiminnasta kalliimpaa kuin yhdellä omakustannushintaan toimivilla organisaatiolla.

Kilpailua varten on rakennettava kokonaan yksi (kilpailufilosofian kannalta mieluummin mahdollisimman moni) uusi organisaatio, jonka kustannukset on toiminnasta, siis toimintaa tarvitsevilta asiakkailta, saatava ulos.

Kun filosofiaan vielä kuuluu periaate "tapa tai tule tapetuksi" tai kauniimmin "nopeat syövät hitaat", koituu myöhemmin ainakin ympäröivälle yhteiskunnalle lisäkustannuksia tapettavien hengissä pitämisestä ja ympäristöjen siivoamisesta. Nämä lisäkustannukset nähdään viimeistään silloin, kun on aika tunnustaa, että kapasiteettia johonkin toimintaan on rakennettu liikaa.

En kuitenkaan nimittäisi kapinaksi sitä, jos jotkut yrittävät todella kilpailla hinnoillakin. Sen sijaan pitäisin katsastuskapinana sitä, että liikenteessä alkaisi olla selvästi kasvava määrä katsastamattomia autoja ja syyksi ilmoitettaisi korkeat katsastushinnat.

MIKKO LAUKKARINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Lyhyet

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.