Kilpailuttamalla menestystä

Porissa porisee. Yle uutisoi 4.10., että Porin kaupunginhallitus on jättänyt poliisille tutkintapyynnön siitä, ovatko perusturvan johtavat viranhaltijat rikkoneet hankintalakia. Tutkittavana ovat julkiset palveluhankinnat. Siellä selvitetään, onko palveluita hankittu kilpailuttamatta. Yhtä aikaa valtakunnassa käydään keskustelua veroparatiiseihin valuvista rahoista, jotka ovat peräisin julkisista hankinnoista.

Paratiiseja on monenlaisia. Yksi paratiisimuoto on palvelusopimuksen solmiminen kunnan kanssa kilpailuttamatta. Tällaisia palveluita on ollut menneinä vuosina erittäin merkittävissä määrin myös Jyväskylässä. Enkä usko että siitä on puhdistuttu vieläkään.

Monet poliittisia puolueitakin lähellä olevat järjestöt tuottavat kaupungille mm. asumispalveluita. Näistä monet sopimukset ovat eläneet vuosikymmeniäkin. Yhtälailla paratiisiksi muodostuu kilpailutettukin hankinta, jos aito kilpailu on jäänyt hentoiseksi. Näin on mm. keikkalääkäripalveluiden kohdalla.

Mielenkiintoista onkin, että juuri kilpailun vähäisyys on suurin monikansallisten yritysten houkutin. Kovimmat pääoman tuottovaatimukset ovat usein niissä yhtiöissä, joiden omistajakunnassa on pääomasijoittamiseen erikoistuneita tahoja.

Luulenpa, että samat tahot osaavat hyvin myös verosuunnittelun. Tällaiset toimijat ovat monesti kansainvälisiä. Kun sellaisia yrityksiä ilmestyy markkinoille, se kielii kilpailun puutteesta.

Hankintalaki on tarkoitettu noudatettavaksi. Myös silloin kilpailuttamisen tulee olla aitoa, kun kilpailuttamisvelvollisuus yltää poliittisesti mielenkiintoisiin kohteisiin.

Parhaimmillaan kilpailuttamisella taataan hyvä palvelun laatu ja järkevä hintataso. Kilpailua synnyttämällä pidetään myös kansainväliset kilpailua pelkäävät jättiläiset loitolla ja huolehditaan siitä, että kasvuhaluiset paikalliset yritykset menestyvät kotikentällään.

Kotivoittoihin ei tarvita suosimisjärjestelmiä, sillä niin kuin urheilussakin, kotikenttäetu on aina paikallisella toimijalla luonnostaan. Kun annetaan mahdollisuus menestyä kotikisoissa, on hyvä ponnistaa voittoihin myös ”vieraskentillä”.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.