Kirin juhlavuodestako mahalasku?

Urheilutoimituksen esimiehen Ari Mäntylän kolumnin "Juhlavuonna suru puserossa" (Ksml 12.8.) tarkoitusperää ja ajoitusta en voi millään ymmärtää. Kolumnissa on kyllä aivan oikein tuotu esiin Kirin kotiotteluiden katsojien vähyys, jota on ihmetelty monessa seuran palaverissa kauden aikana. Olemme saaneet neuvoja moneltakin suunnalta, mutta jos ilmaisottelukaan ei vetänyt katsojia enempää kuin 1248, niin keinot olivat aika vähissä tilanteen parantamiseksi kauden 2010 aikana. Syitä katsojien vähyyteen on tutkittava yhdessä Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja yliopiston kanssa.

Mitä tulee Kirin "mahalaskuun" katsojaluvuissa ja siihen liittyen budjetin toteutumisessa, niin asian voi näinkin ilmaista. Jos puhutaan kolumnissa esitetyistä seuran urheilullisista tavoitteista, niin ainakaan seuran virallisiin tavoitteisiin ei ole kirjoitettu tavoitetta päästä kahdeksan parhaan joukkoon. Kauden 2010 avauspuheessa Hippoksen kentällä sanoin seuraavaa:

"Jyväskylässä pelataan Kirin 80-vuotisjuhlavuoden kunniaksi miesten superpesistä. Tulemme juhlistamaan merkkivuottamme myöhemmin tänä kesänä juhlaottelussa, johon tulemme kutsumaan entisiä suomenmestareita seuran lähes jokaiselta vuosikymmeneltä. Juhlavuoden tärkein urheilullinen tavoitteemme on vakiinnuttaa sarjapaikka superpesiksessä ja sen jälkeen mennä nöyrästi eteenpäin askel kerrallaan kohti seuran uutta menestystä pesäpallon huipputasolla. Superpesishuumassa meidän on kuitenkin muistettava, että nousu huipputasolle ei tule toteutumaan ilman kokonaisvaltaista seuratoimintaa, johon kuuluu oleellisena osana vahva junioritoiminta. Tänä juhlavuonna voimme olla ylpeitä siitä, että A-poikamme pelaavat poikien superpesistä ja muissakin ikäluokissa aina nuorimpiin F-/G-poikiin saakka seura voi ilmoittaa vahvoja juniorijoukkueita valtakunnallisiin juniorisarjoihin."

Emme osanneet arvioida kauden yleisömääriä, mutta voidaanko sanoa, että seura on tehnyt tavoitteiden suhteen mahalaskun, jos olemme uskoneet superpesiksen kiinnostavan jyväskyläläisiä ja keskisuomalaisia ihmisiä. Otteluiden markkinoinnissakin onnistuttiin kohtalaisen hyvin. Perinteisellä, yhdistyspohjaisella urheiluseuralla markkinointiresurssit ovat kuitenkin rajalliset. Sen tähden usein toivommekin, että paikallinen media arvostaisi enemmän seuratyötämme ja toisi sitä positiivisesti esiin silloin kun siihen on mahdollisuuksia. Kiitokset siis juhlaottelupäivän (Ksml 25.7.) kannustavasta pääkirjoituksesta: "Jyväskylän Kiri jatkaa komeasti 80 vuoden perinteitä."

Seuramme juhlisti 80-vuotistaivaltaan juhlaottelulla heinäkuun lopussa. Ottelun ajankohtaa siirrettiin, koska emme olisi ehtineet toteuttaa yrityksille suunnattua 80-vuotisjuhlakampanjaamme kesäkuun alkuun mennessä. Juhlaottelu oli lämminhenkinen tapahtuma, josta olen saanut positiivista palautetta. Juhlaottelun yleisömäärä jäi tavoitteesta, mutta katsomossa oli kuitenkin aitoa pesistunnelmaa. Yleisömäärä oli pettymys, mutta on hieman kärjistettyä sanoa, että Kirillä on juhlavuonna suru puserossa.

Mäntylän kolumnissa todetaan lopuksi: "Miesten pesäpallo on Jyväskylässä sellaisessa kurimuksessa, että sääliksi käy. Lajilla ei ole buumia, nostetta, eikä gloriaa. Hengestä, perinteistä, jaloudesta ja arvoista ei ole apua silloin, kun markkinat määräävät." En tiedä, ketä tai mitä tässä nyt säälitään. Kirin miehet pelasivat erittäin hienon kauden superpesiksessä ja ovat nyt lopullisesti varmistaneet paikan superpesikseen kaudelle 2011. Johtokunnalla on taloudellisia haasteita, mutta niitä on muillakin pesäpalloseuroilla (ja myös urheiluseuroilla, joten emme aio alistua kohtaloomme. Kolumnin mukaan urheiluseuran arvoilla ei ole enää merkitystä, vaan markkinat määräävät. Tätä kaupallisen urheiluviihteen näkökulmaa on kokeiltu Kirissä ja monessa muussakin palloiluseurassa Suomessa, mutta kokemukset osoittavat, että liiketoiminnallisilla malleilla ei luoda kestävää pohjaa urheiluseuralle.

VESA HALONEN Kirin puheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Pyrstötiainen Hämeenlahdella. Kuva: Marja Mallat

Kilometrimaksu olisi rehellisin

Ilmastoahdistuksen sijaan kaipaan uutisia toivosta

Ketä pelottaa ajatus nuorisokoulusta?

Lyhyet

Tavoitteena tasapuolinen ja tasalaatuinen palvelu

LyhyetMarketin alelaari leluja vaatteita ym kysyin mihin loput menevät jos ei osteta roskiin sanoi myyjä.

Lyhyet

Lyhyet

Maamme kuntataloudet yskivät nyt huolestuttavasti

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.